Palestinienii speră să primească primele vaccinuri în februarie

Palestinienii au anunţat luni că speră să primească primele vaccinuri în februarie, având drept obiectiv să vaccineze 20% din populaţia din Cisiordania şi Fâşia Gaza, datorită mecanismului internaţional „Covax” de ajutor către ţările cele mai sărace, relatează AFP.

„Am primit o scrisoare oficială de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit căreia transportul de vaccinuri va începe luna viitoare în scopul de a acoperi 20% din populaţie”, a declarat pentru AFP Yaser Buzia, un responsabil în Ministerul Sănătăţii palestinian de la Ramallah, în Cisiordania.

Potrivit lui Yaser Buzia, director general al Direcţiei de sănătate publică, aceste vaccinuri vor fi livrate prin mecanismul Covax instituit de OMS şi de Alianţa pentru vaccinuri (Gavi), care reuneşte circa 190 de ţări, dintre care peste 90 cu venituri scăzute şi intermediare.

Potrivit acestui responsabil, aceste vaccinuri urmează să fie administrate în Cisiordania (2,8 milioane de palestinieni), precum şi în Fâşia Gaza (2 milioane), enclavă condusă de mişcarea islamistă Hamas şi aflată sub blocadă israeliană de peste zece ani.

Vaccinurile prevăzute în cadrul mecanismului Covax vor fi distribuite pe cheltuiala OMS, în timp ce restul populaţiei va fi inoculat din bugetul Autorităţii palestiniene sau datorită ţărilor donatoare, a mai precizat Buzia, care nu a avansat totuşi un calendar.

La jumătatea lui decembrie, Ministerul Sănătăţii de la Ramallah a anunţat că este în contact cu mai multe laboratoare şi cu Rusia pentru a achiziţiona vaccinuri, dar nu şi cu compania americană Pfizer, în lipsa echipamentelor care permit stocarea vaccinului la o temperatură foarte scăzută.

Palestinienii nu au anunţat oficial dacă au solicitat ajutorul Israelului, în contextul în care statul israelian a început o campanie naţională foarte ambiţioasă de la 19 decembrie, cu obiectivul de ajunge la o dublă vaccinare a două milioane de locuitori până la sfârşitul lui ianuarie.

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au făcut apel la Israel să asigure aprovizionarea cu vaccinuri a Teritoriilor palestiniene, estimând că este vorba despre „obligaţii legale”.

Luni, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a declarat că în aşteptarea vaccinurilor, nu există altă variantă decât să fie respectate măsuri precum portul măştii şi interdicţiile de adunare. O interdicţie de circulaţie este în vigoare nopţile şi în weekenduri în Cisiordania şi Gaza.

Autorităţile palestiniene au înregistrat oficial aproape 100.000 de cazuri de contaminate în Cisiordania şi peste o mie de decese.

În Fâşia Gaza sunt confirmate 42.738 de cazuri, din care aproape 400 au fost mortale, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.AGERPRES