Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise este legală. ÎCCJ a admis contestaţia formulată de autorităţile sanitare şi a desfiinţat decizia prin care Curtea de Apel a anulat parţial ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Admite recursul declarat de pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în decizia ÎCCJ.

Casează în parte sentinţa recurată cu privire la cererea completatoare formulată de reclamanta Ion Minodora şi, rejudecând: Admite excepţia lipsei de interes a cererii completatoare, invocată din oficiu.

Respinge acţiunea în anulare a prevederilor art. 4 pct. 15 din Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4660427/17.12.2020, ca fiind lipsită de interes. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă”, se arata în decizia ÎCCJ.

Pe data de 23 decembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a anulat parţial Ordinul DSU prin care a fost pelungită carantina în judeţul Constanţa. Mai exact, instanța a decis, la acel moment, în acțiunea depusă de avocata Minodora Ion împotriva DSU, că articolul privind obligarea purtării măștii în spații deschise este ilegal.

Decizia Curții de Apel București a fost, însă, contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat, marți, o altă decizie, conform căreia purtarea măștii de protecție în spații deschise este obligatorie.