Cea mai importantă prioritate a preşedinţiei portugheze a Consiliului Uniunii Europene este redresarea economică

Cea mai importantă prioritate a preşedinţiei portugheze a Consiliului Uniunii Europene este redresarea economică, a declarat premierul portughez Antonio Costa, la finalul vizitei la Lisabona efectuate marţi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite dpa.

În conferinţa de presă de la finalul întrevederii, Antonio Costa a declarat că a discutat cu Charles Michel în special despre principalele trei priorităţi ale preşedinţiei semestriale portugheze a Consiliului UE – redresarea economică după criza cauzată de COVID-19, extinderea reţelei de sprijin social şi consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene.

”După munca excelentă a preşedinţiei germane (a Consiliului UE), este timpul să acţionăm pentru a asigura o redresare corectă, verde şi digitală”, a spus Costa.

Redresarea economică post-COVID se va baza pe doi piloni: schimbarea climatică şi schimbarea digitală. ”Acestea nu trebuie să fie privite ca un obstacol, ci ca o şansă”, a subliniat şeful executivului portughez.

Antonio Costa, aflat la putere din 2015, a subliniat că nu va exista o redresare economică fără o vaccinare pe scară largă. El a apărat decizia de achiziţionare de vaccin anti-COVID-19 pentru toate cele 27 de state membre UE prin intermediul Comisiei Europene.

Totuşi, vaccinarea a peste 400 de milioane de persoane este o sarcină dificilă şi oamenii trebuie să înţeleagă că producerea şi distribuirea vaccinurilor nu pot fi făcute într-o zi, a explicat Costa.

În ultima perioadă s-au amplificat criticile conform cărora vaccinarea anti-COVID-19 în UE avansează prea lent, notează dpa. AGERPRES