România a primit, miercuri dimineață, încă 150.000 de doze de vaccin anti-Covid, din cota pe care pe care o are repartizată, pentru luna ianuarie, prin mecanismul comun al Uniunii Europene.
Prima tranșă, simbolică, de 10.000 de doze, a ajuns în țara noastră la sfârșitul lunii decembrie. Până în prezent, au mai intrat în țară alte 150.000 de doze, în tranșa a doua. Până la finalul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.
După ce au fost descărcate din avionul care a aterizat pe aeroportul din Otopeni, dozele de vaccin sunt transportate către Institutul Cantacuzino, de unde vor ajunge către spitalele care au solicitat, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, să primească vaccinuri.
Campania națională de vaccinare a început, în România, pe 27 decembrie, primele vaccinate fiind cadrele medicale. De atunci, au fost imunizate 41.609 de persoane, dintre care 16.101 au fost imunizate în ultimele 24 de ore, după cum au transmis, marți seară, reprezentanții Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
Valeriu Gheorghiță: Etapa a doua de vaccinare estimăm că poate să înceapă după 15 ianuarie
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că a doua etapă de vaccinare ar putea începe în România după jumătatea lunii ianuarie.
”Etapa a doua de vaccinare estimăm că poate să înceapă după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale și sunt internate aproape 40.000 de persoane în aceste centre, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. S-a început deja, la nivelul fiecărui județ, constituirea acestor echipe. (…) Se mai adaugă un număr estimat de circa 1-1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Când ar putea începe a treia etapă a campaniei de vaccinare în România
În ceea ce privește etapa a treia de imunizare a populației, medicul a precizat că un termen realist este luna aprilie.
”Începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul. Folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.