ACEEAȘI…PĂLĂRIE CU ALTĂ MĂRIE

Am început să ne întrebăm „Unde ne aflăm?” De unde pornim cu încrederea în guvernanții de azi? O  primă fotografie ne pune în situația de a măsura mai ales încrederea omului în cel care îi întinde o mână pentru a-l scoate din groapă. Dacă, în general, astfel de măsurători sociologice făcute la început de mandat acordau o încredere maximă actorilor de pe scena politică a țării, de această dată, procentul de 60% încredere a fost înlocuit lamentabil cu unul sub 50%, semnalizând o avarie de profunzime asupra căreia trebuie de urgență să se intervină.

Guvernul Cîțu se bucură de „încredere semnificativă” (s.n.), la început de mandat, din partea românilor. Conform cifrelor publicate în cadrul emisiunii „Culisele Puterii”, Guvernul se bucură de încrederea deplină a 23% dintre români, în timp ce 18% se mențin ceva mai rezervați însă acordă credit noului premier.Alte date ale aceluiași sondaj arată că, așa cum era de așteptat, votanții PNL sunt cei care acordă cea mai mare încredere noului Guvern Cîțu. 77% dintre cei care au votat PNL susțin că au încredere deplină în măsurile care vor fi luate de noul Executiv.Studiul ne arată cum privesc și votanții PSD noul guvern al alianței dintre PNL, USR Plus și UDMR. Așa cum era de așteptat, aceștia sunt cei mai reticenți în privința viitorului economic și social al țării. 72% dintre votanții PSD nu au deloc încredere în Guvernul Cîțu, iar 23% au foarte puțină încredere. Iată că 95% din electoratul PSD nu au încredere în Guvernul Cîțu. O situație mai specială o reprezintă electoratul USR PLUS care doar o treime pare convins de noul Guvern. (Am foarte  multă încredere în guvernul Cîțu 19% și Am deplină încredere în Guvernul Cîțu 12%, totalizând astfel doar 31% încredere în guvernul din care fac parte cele două partide – sic!) 52% dintre votanții USR PLUS declară că au puțină încredere în noul Executiv, iar 7% Am foarte puţină încredere, în timp ce 10% nu am încredere de loc. Per total USR-PLUS nu are încredere în guvernul în care are șase miniștri într-un procent de 69% în timp ce doar 31% au încredere în Guvernul Cîțu.

Această lipsă de încredere, într-un guvern din care fac parte și miniștri tăi, demonstrează nu numai o neînțelegere virală la nivelul coaliției de guvernare, încă ascunsă într-o silenzio stampa asumată cât de cât de toți membri guvernului Cîțu, cât mai ales grave scurtcircuite între liderii USR PLUS, conflicte ce duc neîndoielnic la astfel de realități paranormale, nu doar imposibil de înțeles, cât mai ales imposibil de demonstrat la tablă sau în enunțuri fie ele și lapidare.

Într-adevăr, într-o astfel de realitate este valabilă întrebarea: „Unde ne aflăm?” sau, mai corect spus: „Unde am ajuns?”  Suntem într-un mare pericol ce se amplifică cu fiecare zi în care există această diferență de apreciere, începând cu motivația coaliției de guvernare, alta decât strângerea de voturi necesare votului majoritar.

Niciodată nu  s-a reușit ajungerea la același numitor comun într-o coaliție politică mai mare de doi membri, indiferent dacă vorbim despre o coaliție contrafirii sau una aparținând aceleiași familii politice (stânga, dreapta, centru).

Un alt pol al discordiei se dezvoltă în lupta pentru șefia PNL, partid care încă mai este condus de Ludovic Orban, dar care a deșteptat orgoliul lui Florin Cîțu, cel care se simte obligat să dea afară din funcțiile cheie ale Guvernului pe oamenii lui Ludovic Orban, încercând astfel să-și securizeze flancurile și, mai ales, spatele, astfel încât înaintarea să fie posibilă și în acest război care îl va lăsa pe Ludovic Orban „al nimănui”.

În tot acest timp și electoratul PNL sau USR PLUS se așteaptă ca promisiunile electorale să fie asumate și onorate de cei pe care ei i-au pus în funcții, să facă din viața de zi cu zi una mai bună.

Suntem, în prezent, în spațiul dominat de controversele ce nu se dau bătute, indiferent de actorii politici, alegerile recent încheiate favorizând schimbarea personajelor, dar păstrarea aceleiași pălării, prelungind la nesfârșit constarea: „Aceeași… pălărie, cu altă Mărie!”

ADI CRISTI