Restricţiile incluse în scenariul galben au fost prelungite în municipiul Iaşi

În municipiul Iași, rata incidenței cumulate a cazurilor de SARS CoV-2 în ultimile 14 zile este de 2,28/1000 de locuitori. Măsurile legale prin care restaurantele și cafenelele pot funcționa fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului interior în intervalul orar 6.00-23.00 au fost prelungite. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.  Activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea orarului de lucru stabilit. Aceste măsuri, dispuse în conformitate cu prevederile legale, se regăsesc în hotărârea adoptată miercuri, 13 ianuarie, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). „Prelungirea măsurilor care permit activitatea operatorilor economici la interior fără să depășească 30% din spațiu are loc datorită faptului că timp de 14 zile rata incidenței cumulate a cazurilor de SARS CoV-2 nu a crescut, ci a rămas relativ constantă. Trebuie să rămânem precauți pentru că, în cazul în care rata incidenței crește din nou peste 3 la mia de locuitori, legislația prevede că CJSU trebuie să se întrunească și să reinstituie restricții mai severe precum cele care au fost în vigoare până la finalul anului trecut”, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

 

Restricțiile specifice stării de alertă rămân în vigoare, astfel:

 

  • Activitățile de organizare și desfășurare în aer liber a spectacolelor de tipul drive-in, spectacolele, concertele, festivalurile publice și private sau alte activități şi evenimente culturale sunt interzise.
  • Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) și desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.
  • Defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor este suspendată pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.
  • Este interzisă circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
  • Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci, pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020.

PREȘEDINTELE

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași

 PREFECT,

MARIAN GRIGORAȘ