Programul activităților dedicate Zilei Culturii Naționale la Ateneul Național din Iași

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, dar și comemorarea a 171 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, Ateneul Național din Iași a pregătit, în data de 15 ianuarie 2021, o serie de evenimente, atât din arealul muzicii culte, cât și al literaturii și artelor vizuale, cu acces liber pentru public:

 

–       09.00 – 17.00 acces liber la Salonul Marilor Români, expoziție ce aduce în atenția publicului o colecție specială dedicată unor personalități semnificative din istoria poporului român. Vizitatorii vor putea admira o selecție de peste 70 de imagini, numai cu obiecte originale, acte de cancelarie, manuscrise sau scrisori ce au aparținut unor români reper din istoria modernă a țării noastre, sau poartă scrisul ori dedicația olografă a acestora, fiind cea mai bogată și mai complexă colecție publică din țara noastră.

–       accesul liber în toate spațiile expoziționale din cadrul Ateneului Național din Iași, care vor putea fi vizitate în intervalul 09.00 – 17.00: Galeria Regală de Artă, Mica Galerie de Artă, Galeria Veche.

–       începând cu ora 17.00 clădirea Ateneului Național din Iași va fi iluminată în albastru.

–       începând cu ora 18.00 și până la ora 22.00 vor fi proiectate, pe fațada Ateneului ieșean, mesajele din partea domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, realizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ale comunităților românești aflate în afara granițelor țării, precum și versuri ale poeziilor scrise de marele nostru poet național, Mihai Eminescu.

–       în intervalul 18.00 – 22.00 accesul va fi liber la Mica Pinacotecă din Jassy. Această expoziție unicat de artă conține 98 de opere ale unor pictori români celebri. Publicul va putea admira schițe, xilogravuri, acuarele și picturi în ulei care aparțin unor artiști precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza sau Theodor Aman.

–       de la ora 19.00, Concertul eveniment, interpretat de Corul Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeșanu și Corul de Copii al Municipiului Iași, condus de Raluca Zaharia va putea fi vizionat în regim de live streaming pe pagina de Facebook a Ateneului ieșean (www.facebook.com/AteneulNationalIasi), pe site-ul instituției (www.facebook.com/AteneulNationalIasi) și pe canalul de Youtube în data de 15 ianuarie. Concertul va fi difuzat și în data de 24 Ianuarie, la aceeași oră.

–      în perioada 15 – 20 ianuarie, Ateneului Național din Iași va expune cea mai recentă creație a sculptorului Vladlen Babcinetchi, ce a fost concepută în semn de omagiu adus marelui poet Mihai Eminescu. Lucrarea, intitulată GLOSSA, va fi amplasată temporar în fața Ateneului și reprezintă o metaforă a trecerii ireversibile a timpului, materializată printr-un limbaj plastic inovativ, specific artei contemporane.

Evenimentele vor fi organizate cu respectarea măsurilor și regulilor de distanțare socială impuse.