Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită, în acest an, prin aprinderea în mod simbolic a „Flăcării culturii” în 16 oraşe din ţară

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită, în acest an, prin aprinderea în mod simbolic a „Flăcării culturii” în 16 oraşe din ţară, dar şi printr-un concert susţinut, vineri, la Ateneul Român, de Orchestra Română de Tineret împreună cu trupa Direcţia 5.

Aprinderea „Flăcării culturii”, o iniţiativă începută anul trecut, va fi făcută simbolic prin proiecţii luminoase pe clădiri de importanţă locală şi naţională, vineri seara, de la ora 18,00.

Într-o declaraţie acordată AGERPRES, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat că în acest an evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale vor fi organizate diferit, având în vedere şi restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

„Vedem cum societatea se schimbă într-un ritm alert, cum am fost nevoiţi să ne adaptăm rapid la noi provocări şi trebuie să înţelegem că, fără să ne adaptăm, nu putem continua sau evolua”, afirmă ministrul Culturii.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Bogdan Gheorghiu îşi doreşte să devină o tradiţie ca, de Ziua Culturii Naţionale, ministerul să ofere publicului un concert la Ateneul Român, dar, în acelaşi timp, în acest an, vrea ca instituţia să se adreseze, prin muzica oferită, tuturor generaţiilor şi să creeze „un moment unic, într-un an care ne-a ţinut mai mult în casă”.

„Am ales să îmbinăm două genuri diferite şi să oferim un spectacol în premieră: un concert susţinut de Orchestra Română de Tineret împreună cu Direcţia 5. Asemenea colaborări întâlnite peste tot în lume au devenit memorabile şi sunt convins că acest act artistic va fi apreciat de toate categoriile de vârstă. Vor fi aduse împreună sonorităţile muzicii clasice cu cele ale muzicii pop”, a precizat ministrul Culturii.

 

Foto: (c) DANIEL STOENCIU (C)/AGERPRES FOTO


Orchestra Română de Tineret va prezenta publicului două dintre cele mai cunoscute piese simfonice inspirate din folclorul românesc şi cântate pe scenele din întreaga lume: Rapsodia română nr. 2 în Re major op. 11 de George Enescu şi 6 dansuri româneşti de Bela Bartok, celebrând astfel şi 140 de ani de la naşterea celor doi mari compozitori. Programul va fi completat de Jocuri româneşti de Sabin Păutza, una dintre cele mai captivante şi savuroase suite muzicale de inspiraţie folclorică scrise de un compozitor român contemporan.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Trupa Direcţia 5 împlineşte anul acesta 30 de ani de existenţă. A mai avut colaborări similare cu Orchestra Naţională Radio şi Orchestra Simfonică Bucureşti, dar şi cu numeroşi artişti din muzica românească.

Bogdan Gheorghiu a arătat că anul trecut a fost unul „cu multe provocări în domeniul cultural”.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


„Dar tot anul trecut s-a creat mai mult conţinut cultural online, într-un timp foarte scurt. De la vizite virtuale în muzee şi galerii, streaming de filme, la spectacole de operă şi teatru sau chiar coruri comunitare realizate prin intermediul reţelelor sociale, mult mai multe persoane au putut avea acces la actul cultural, distanţa fizică nemaifiind un impediment. De-a lungul istoriei, crizele majore au condus la forme noi de creativitate, atât de importante pentru progresul omenirii. Iar această criză sanitară reprezintă un alt moment de cotitură în care manifestările culturale vor trece la un alt nivel, datorită tehnologiei, cu viziuni şi modalităţi noi de a gândi accesul la cultură”, a subliniat ministrul Culturii. AGERPRES