Sanatate

Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV au fost identificate deja în zeci de ţări

Variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus SARS-CoV, care provoacă maladia COVID-19 şi sunt mai contagioase decât tulpina originală, au fost identificate deja în zeci de ţări, în timp ce mutaţia braziliană este în prezent cercetată, au semnalat luni experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează EFE.

Directorul pentru urgenţe sanitare al OMS, irlandezul Mike Ryan, a declarat în intervenţia sa în faţa Comitetului Executiv că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de ţări.

Mike Ryan a precizat că săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morţi de COVID-19 în întreaga lume, exprimându-şi temerea ca săptămâna această numărul morţilor să depăşească 100.000.

Continentul american, unde graficul contagierilor şi al deceselor este în continuare în creştere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor, în timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, dar rămân totuşi ridicate.

Situaţia epidemiologică actuală „se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere”, a spus el.

Expertul ONU a subliniat că multe reţele sanitare se confruntă cu „o presiune extremă”, în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”, iar dezinformarea „îngreunează aplicarea măsurilor”.

 

Foto: (c) NIAID/NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH / EPA


 

La rândul său, consilierul ONU pentru COVID-19, Bruce Aylward, a precizat că în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de ţări.

Vaccinul cel mai utilizat este cel produs de Pfizer-BioNTech (folosit de 44 de ţări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (6).

Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) şi cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei ţări, iar cele dezvoltate de Sinovac şi de AstraZeneca se administrează în două ţări.

Bruce Aylward a subliniat că vaccinurile de la Moderna şi Pfizer-BioNTech, care folosesc noua tehnologie cu „ARN mesager” prezintă provocări la transportarea lor în ţările în curs de dezvoltare, deoarece necesită seringi speciale şi depozitarea la temperaturi foarte joase.AGERPRES/

Related Articles

Back to top button