Joe Biden a lansat joi o strategie naţională având ca obiectiv limitarea pandemiei de COVID-19

Noul preşedinte american Joe Biden a lansat joi o strategie naţională având ca obiectiv limitarea pandemiei de COVID-19 care devastează ţara, în prima sa zi deplină de mandat prezentând un răspuns coordonat la nivel federal mult timp refuzat de predecesorul său Donald Trump, transmite dpa.

Strategia lui Biden îşi propune să restabilească încrederea în guvern, să accelereze programul de vaccinare, să extindă testările şi purtarea măştilor de protecţie, să redeschidă în siguranţă şcolile şi afacerile şi să promoveze echitatea rasială.

‘Putem şi vom învinge COVID-19. America merită un răspuns la pandemia COVID-19 care să fie condus de ştiinţă, date şi sănătate publică, nu de politică’, arată Casa Albă într-un comunicat. ‘Strategia Naţională oferă o foaie de parcurs pentru a ghida America spre ieşirea din cea mai gravă criză de sănătate publică dintr-un secol’, continuă Casa Albă.

Planul mai include 12 ordine executive ce vor fi emise de preşedintele Biden în primele două zile de mandat, după cum adaugă comunicatul.

Noul preşedinte democrat va expune planul administraţiei sale de combatere a epidemiei şi va semna ordinele executive în cursul zilei de joi.

El şi-a folosit prima zi în funcţie pentru a emite o serie de ordine executive care anulează politici emblematice ale predecesorului său Donald Trump, dispunând obligativitatea măştilor pe proprietăţile federale şi stopând ieşirea Statelor Unite din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Trump a minimalizat mult timp pandemia, a evitat purtarea măştii în public şi a refuzat un răspuns la nivel federal, lăsând guvernările fiecărui stat să preia iniţiativa.

Coronavirusul a infectat 24,4 milioane de oameni şi a ucis peste 406.000 în SUA, cu mult mai mulţi decât în orice altă ţară.

‘Naţiunea noastră continuă să treacă prin cele mai negre zile ale pandemiei, cu un număr record de cazuri, spitalizări şi decese’, mai scrie Casa Albă.AGERPRES