Dramaturgul Lars Norén a murit marţi, la vârsta de 76 de ani, în urma COVID-19

Dramaturgul Lars Norén, personalitate de marcă a teatrului suedez, a murit marţi, la vârsta de 76 de ani, în urma COVID-19, a anunţat editoarea sa, relatează AFP.

“Importanţa lui Lars Norén ca autor şi dramaturg este aproape imposibil de rezumat în câteva propoziţii, însă el a fost unul dintre cei mai mari ai timpurilor noastre”, a declarat Eva Bonnier, editoarea sa din cadrul companiei Albert Bonniers Förlag, citată într-un comunicat.

Renumit atât în ţara cât şi peste hotare, adesea plasat pe acelaşi piedestal cu August Strindberg (1849-1912) şi Ingmar Bergman (1918-2007), Lars Norén a debutat cu poezia în anii ’60 înainte de a se concentra asupra teatrului, la sfârşitul anilor ’70, atât ca scriitor, cât şi ca regizor.

Pe lângă Teatrul Dramatic Regal (Dramaten) din Stockholm, Lars Norén a pus în scenă piese la Comédie Française din Paris, notează AFP, inclusiv propria operă “Poussiere”, ultima, în 2018, o scufundare în chinurile sfârşitului vieţii şi ale demenţei.

Cele mai cunoscute lucrări ale sale includ “Natten är dagens mor”, “Kaos är granne med Gud” şi “Bobby Fischer bor i Pasadena”. AGERPRES