Președintele Maia Sandu a prezidat ședința Consiliului Suprem de Securitate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Delapidările din bugetul public, înstrăinarea voluntară a proprietăților statului, lipsa de independență a justiției, persecutarea primarilor pe motive politice și incapacitatea instituțiilor abilitate cu identificarea și combaterea marii corupții sunt câteva dintre problemele critice abordate astăzi de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate /CSS/, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

„În lipsa unei majorități responsabile în Parlament și a unui Guvern în exercițiu, în situația în care multe dintre instituțiile statului sunt în continuare controlate de grupări corupte, CSS va fi platforma unde vom discuta probleme concrete, vom aborda riscurile interne și externe la adresa statului și vom lua decizii referitoare la lichidarea schemelor”, a spus președintele Maia Sandu în debutul ședinței, după ce a prezentat-o pe Ana Revenco, consilier pe probleme de securitate, Secretarul CSS.

Șefa statului a mai menționat că, deși în CSS sunt delegați, prin lege, reprezentanți ai unor instituții publice responsabile pentru lupta împotriva corupției, ea își rezervă dreptul de a nu-i invita pe unii dintre ei la unele ședințe, pe motiv că are dubii cu privire la capacitatea lor de a lua decizii corecte ce țin de securitatea țării.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut să puncteze că, în pofida unora dintre cele mai complexe legislații și cele mai sofisticate infrastructuri instituționale, pe moment nu există niciun indiciu ce ar proba efortul acestor instituții de a-și îndeplini atribuțiile și a desfășura acțiuni reale anticorupție.

„Am primit votul a circa un milion de oameni și acest vot mi-a fost dat, înainte de toate, ca să lupt cu corupția și cu furturile din averea statului. Mort-copt, voi face acest lucru. Voi utiliza toată autoritatea mea pentru a atrage instituțiile europene în investigarea unor hoții de proporții, căci tocmai hoțiile și corupția la nivel înalt sunt cea mai mare amenințare la adresa statului și a securității lui”, a punctat în discursul său Maia Sandu. „Inacțiunea instituțiilor care trebuie să combată aceste fărădelegi se transformă în adevărate drame pentru oameni – drame ale tinerilor care își lasă copiii și pleacă în străinătate sau drame ale bătrânilor care abia de supraviețuiesc din pensii de 2 000 de lei”, a adăugat șeful statului.

Pe finalul ședinței, președintele Maia Sandu a făcut publice cele zece subiecte prioritare pentru agenda următoarelor ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate:

1. Furtul miliardului

2. Concesionarea Aeroportului Chișinău

3. Dosarul companiilor de asigurări

4. Delapidarea patrimoniului moldovenesc din Ucraina

5. Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale

6. Dosarul „Laundromat”

7. Contrabanda cu produse de tutungerie

8. Traficul de droguri și anabolizante

9. Defrișările ilegale

10. Capacitatea de răspuns a statului la pandemia Covid-19.

foto: presedintie.md