TÂRÂIȘUL ȘARPELUI ȘI PASUL GÂNDACULUI

Să rămânem și astăzi în aria de interes a pandemiei care ne implică mai mult decât reușim noi să credem. Medicul epidemiolog și cercetătorul Octavian Jurma crede că apariția noii tulpini de Covid-19, cea provenită din Marea Britanie, se poate numi, tehnic, „o nouă pandemie de coronavirus”. Octavian Jurma estimează, într-o declaraţie pentru un post TV, ca 60% din cazurile de Covid-19 din Bucureşti vor fi cu noua varianta de coronavirus, depistata iniţial in Marea Britanie, si asta pana in luna martie.

„E important sa se efectueze sentenţierea si in marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru ca sentimentul meu este ca perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus in tara. E ca si cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind, o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat Octavian Jurma, pentru sursa citata.

Medicul a mai precizat: „Ce trebuie sa facem este sa reducem numărul de infectat cu orice preţ”.

Octavian Jurma a mai precizat ca, cel putin o săptămână după vaccinare, este indicat sa stam in casa, pentru a permite organismului sa producă anticorpi.

Varianta de coronavirus depistată în Marea Britanie continuă să se răspândească în întreaga lume şi era prezentă săptămâna trecută în 60 de ţări şi teritorii, cu 10 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Varianta sud-africană care, la fel ca cea britanică, este mult mai contagioasă, se răspândeşte mai lent şi este prezentă în 23 de ţări şi teritorii, cu 3 mai mult decât la data de 12 ianuarie, a precizat OMS în analiza sa epidemiologică săptămânală. Surse din rândul medicilor români care urmăresc cu mare atenție evoluția pandemiei în România au declarat că ”nimeni nu știe pe baza analizelor” care este numărul real al cazurilor de infectare cu noile tulpini în România, ”pentru că secvenţi ere a fost făcută în mică măsură”.

”În mod cert există mai multe cazuri nedovedite”, a declarat un medic.

În schimb, medicul Octavian Jurma, unul dintre cei mai buni cunoscători ai modului în care a evoluat și continuă să evolueze pandemia, la noi și în lume ne dă o veste proastă: ”Tulpina B117 este în București și rata de infectare va crește în continuare fără să țină cont că opinia publică nu dorește asta”.

Singura noastră soluție în lupta împotriva noului coronavirus rămâne campania de vaccinare, campanie ce are ca obiectiv nu numai  imunizarea în masa a populației, cât mai ales și recuperarea optimismului cu ajutorul căreia populația ar avea argumentul forte de a ieși victorioasă din această nouă încercare.

Avem nevoie de un astfel de imbold, de o astfel de mână întinsă, cu ajutorul căreia să reușim să trecem dincolo, pe celălalt mal, spațiul în care să ne regăsim liniștea și mai ales speranța că nu suntem singuri. Umăr lângă umăr să simțim această unitate, această forță adăugată cu ajutorul căreia pașii noștri să fie mai fermi, mai apăsați pe pământul stabil, în încercările noastre de a fi adevărații câștigători.

De jur împrejurul nostru se întâmplă o mare viermuială, colcăie gelatinoasa lume a scârbei prin care devenim mai lipicioși, mai încetiniți în mișcare până la o nedreaptă imobilizare. Această stare nu poate fi decât pedeapsa cu care suntem blestemați să ne onorăm promisiunile, în timp ce acestea nu țin cont de starea vremii, de timpul supus traiului de zi cu zi. Ele, promisiunile, rămân de neatins, de nerezolvat, chiar și numai pentru că până la ele ajungi să te mănânce politicienii, mult prea versați pentru un război în care nimicnicia dă tonul  la cântec.

Avem nevoie de un moment de luciditate, avem nevoie de un punct de sprijin, de o balustradă de care să ne ridicăm cel puțin în poziția noastră de mers, de urcat în siguranţă și mai ales de mers înainte, nu neapărat în pas alergător cât  mai ales constant, ferm, deciși să nu pierdem nici măcar un pas, chiar dacă saltul înainte seamănă mai mult cu ”târâișul șarpelui și pasul gândacului” , ceea ce ne confirm că am rămas pe drumul cel bun sau cel puțin pe drumul ales, de regulă de alții și nicidecum de noi.

ADI CRISTI