Conducerea Parlamentului și deputați au participat la ceremonia solemnă în memoria victimelor Holocaustului

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a participat astăzi la Mitingul-requiem dedicat Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului. Evenimentul s-a desfășurat la Monumentul victimelor fascismului și a întrunit înalți oficiali de stat, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai asociațiilor obștești, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Speakerul Zinaida Greceanîi a ținut un discurs în care a subliniat că anume pe 27 ianuarie, în anul 1945, Armata Sovietică a eliberat deținuții lagărului de concentrare din Auschwitz.

”Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. Aproape 6 milioane de femei, bărbați, bătrâni, copii au fost uciși. A fost una din cele mai tragice pagini din istoria europeană”, a menționat Zinaida Greceanîi.

Potrivit președintelui Parlamentului, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile fasciste, în societate se observă manifestări ale antisemitismului și urii. ”Aceste tendințe ne îngrijorează și ne arată cât de fragilă poate fi pacea”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Republica Moldova întreprinde măsuri de prevenire și combatere a discursului urii. În decembrie 2020, Parlamentul a înăsprit legislația penală și contravențională pentru contracararea manifestărilor de intoleranță religioasă.

”Vom continua consolidarea cadrului normativ, încât fiecare persoană în țara noastră să se simtă în siguranță, liberă, și să fie tratată cu demnitate”, a conchis președintele Parlamentului, menționând că este important să transmitem generației tinere adevărul despre crimele fasciste, pentru ca ele să nu se repete niciodată.

În perioada 25-31 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei Holocaustului. Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului s-au aliniat la activitățile de comemorare a victimelor Holocaustului. Mai multe acțiuni dedicate, în special, tinerilor au avut loc la Edineț.

foto: Parlament