Preşedintele israelian Reuven Rivlin: Apel la acţiune globală împotriva antisemitismului

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a marcat miercuri Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului cu un apel la acţiune globală împotriva antisemitismului, comparând acest demers cu lupta împotriva noului coronavirus, relatează dpa.

„La fel ca în lupta împotriva coronavirusului, toate ţările trebuie să conlucreze pentru a combate virusul antisemitismului şi al urii radicale”, a spus Rivlin, la un eveniment online organizat de memorialul israelian al Holocaustului, Yad Vashem.

În acest scop, trebuie „folosite toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, cum sunt cercetarea, educaţia şi mijloacele de aplicare a legii”, a adăugat preşedintele israelian.

Acesta a mai remarcat că antisemitismul şi negarea Holocaustului devin tot mai răspândite şi ca urmare a propagării de teorii ale conspiraţiei antisemite legate de pandemie.

De Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, Yad Vashem a lansat un website special cuprinzând expoziţii online, resurse educative şi un „zid al amintirii” virtual.

De asemenea, pentru prima dată, a fost creat un tur virtual reproducând expoziţia permanentă de la fostul lagăr de concentrare nazist de la Auschwitz.

Naziştii germani şi colaboratorii lor au omorât circa şase milioane de evrei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Israelul a stabilit din 1951 o zi anuală de comemorare a victimelor acestui masacru, dar Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului a fost instituită de ONU abia în 2005, fiind aleasă ziua de 27 ianuarie, ziua când în 1945 Armata roşie a eliberat lagărul de la Auschwitz.AGERPRES