Asociaţia Ad Astra solicită alocarea a 1% din PIB pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare

Asociaţia Ad Astra solicită, într-o scrisoare adresată luni premierului Florin Cîţu, alocarea a 1% din PIB pentru activitatea de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.

„Pentru a răspunde provocărilor actuale în domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI), considerăm că este nevoie de o organizare a cercetării la nivel de minister astfel încât cercetarea să beneficieze de o sursă de finanţare amplă, variată şi predictibilă. În acest fel atingerea obiectivelor viitoarei strategii de specializare inteligentă, cercetare şi inovare (2021-2027) poate deveni un proces fezabil”, precizează Ad Astra.

Asociaţia propune asumarea unui buget şi a unui calendar anual de competiţii de granturi pentru cercetarea fundamentală, inclusiv proiecte de cercetare postdoctorală, tinere echipe, proiect de cercetare exploratorie, proiecte complexe de cercetare de frontieră şi proiecte de cercetare „ERC-like”.

De asemenea, Ad Astra propune bugetarea corespunzătoare a fiecărui proiect pentru a deveni ofertante pentru producerea de rezultate performante la nivel internaţional, precum şi pentru crearea de echipe de cercetare performante, stabile şi sustenabile în timp, ca şi asumarea unor mecanisme care să pună şcoala doctorală şi doctorandul în postura reală de a putea livra rezultate în cercetare, crescând competitivitatea absolvenţilor în competiţiile internaţionale.

Lansarea anuală de competiţii pentru consorţii de cercetare formate din universităţi, institute de cercetare şi companii private, pentru dezvoltarea ecosistemului de cercetare public-privat, stimularea inovaţiei, transferului tehnologic şi dezvoltării de produse de înaltă tehnologie, inclusiv de tip Bridge Grant, transfer de cunoaştere la operatorul economic, proiect experimental demonstrativ, transfer la operatorul economic, parteneriate (PCCA); sponsorizarea start-up-urilor tehnologice prin astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care cofinanţează astfel de proiecte; deducerea de impozit pentru firme care realizează activităţi de cercetare şi de cercetare-dezvoltare, se numără printre măsurile propuse de Asociaţia Ad Astra.

Potrivit asociaţiei, prin implementarea acestor puncte cercetătorii performanţi, inclusiv din diaspora, vor fi „cu siguranţă” atraşi de instituţiile de cercetare româneşti.

„Anul 2021 reprezintă pentru cercetare un an de vârf, în care atât Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă, cât şi viitorul Plan Naţional CDI vor fi finalizate şi adoptate şi, mai mult, pentru prima dată se va face o evaluare a politicilor naţionale în domeniul CDI, a guvernanţei şi arhitecturii instituţionale, în vederea unei mai bune integrări în Spaţiul European al Cercetării. Din aceste considerente sperăm că pentru actuala coaliţie de guvernare va reprezenta o prioritate întreprinderea unor măsuri urgente în vederea creării unui program de finanţare predictibil şi suficient de amplu pentru a se putea ajunge la ponderea de 1% din PIB pentru activitatea de CDI”, se mai arată în scrisoarea Ad Astra. AGERPRES