POPORUL ESTE ÎN STRADĂ NU ÎN SPATELE UȘILOR ÎNCHISE

Diana Șoșoacă a reușit în cel mai scurt timp să devină o figură. Un ”senator jucător”, ca o replică dacă acelui președinte jucător ce a aruncat România în haos. Dacă minerii în 1991 au reușit să prăbușească simpatia poporului român în două zile de alergat pe străzile Bucureștilor după oameni nevinovați pentru a-i ciomăgi, pentru a le arăta ce înseamnă ”democrația bâtei”, useriștii de după 30 de ani, stilizându-și bâtele sub forma prostie crase, dă nas lui Șoșoacă, ridicându-i mingi la fileu cu nemiluita. Per total este doamna senator devine o figură simpatică, ce te face să râzi și, în același timp, să te crucești, întrebându-te retoric și în gând unde dracu am ajuns? De ce tinerii deștepți și frumoşi au reușit să o nască doar pe Șoșoacă cu al ei spectacol nomad?
Iată câteva mostre ce o aduc pe doamna senator în mijlocul scenei. Alături de rostogolirea cuvintelor ar trebui să conștientizăm viforul pe care Diana Șoșoacă reuşeşte să-l producă și vifornița ce-i rămâne în urma deplasărilor ei: “Trebuie să reușim să intrăm, altfel le mai fac o plângere penală. Decât să intre toată lumea în Minister, nu mai bine intru eu să vorbesc cu ei? E închisă ușa. Domnul Voiculescu trebuie să vină la minister, dacă nu este aici. Este obligatoriu. Le mulțumesc tuturor polițiștilor și jandarmilor din sistem. Armata, Jandarmeria și Poliția e cu oamenii din popor. M-au sunat personal. Mi-au spus să mergem înainte să eliberăm România”, a spus senatoarea Diana Șoșoacă, prezentă la protest.
Avocata s-a afișat la sediul ministerului condus de Vlad Voiculescu și și-a exprimat dorința de a intra în clădire. Pentru că i s-a restricționat accesul, aceasta a sunat la 112 și a solicitat prezența unui echipaj de poliției.
De aici până la un adevărat circ nu a mai fost decât un pas. Senatoarea AUR a avertizat că dacă nu va fi lăsată în instituție va mai face o plângere penală.
În discursul ei mobilizator nu lipsește îmbărbătarea și trimiterea direct la idea pe care a tot folosit-o femeia luptătoare, cu drapelul în mâna stângă și cu sânul drept dezgolit, pozând cu torsul arcuit în spate, în Eliberatoarea delicată dar fermă. Evident că adjectivele își pierd din dimensiunile sugerate în primul rând datorită mișcării uniform accelerate pe care Diana Șoșoacă o întreține cu măiestrie, după o practică în domeniu greu de ignorant.
Modul în care doamna senator se adresează celor din fața sa, războinic și fără nici o altă portiță de salvare (ieșire), îi pune în evidență spatele, tot timpul întreținut de marea mulțime, de regulă aparținând alianţei AUR, integrată în mulțimea nimerită prin piețele publice, sau alipită adevăraţilor protestatari alături de care fără nici o rezervă AUR căpușează.
Diana Șoșoacă devine astfel cel mai abil om politic din ultimii 30 de ani., știind foarte bine care este rolul său, ce libertăți are în fața legii și cine poate fi chemat să dea socoteală în fața ”reprezentantului poporului”. Să o mai ascultăm pe doamna senator cu mare atenție sesizându-i nuanța de mobilizator, depășindu-și conștientă dreptul de a convoca poporul, drept pe care îl are doar președintele țării: ”Voi merge la Ministerul Sănătății, acolo unde trebuie să fie tot poporul român. Solicit poporului român să iasă în stradă. Am murit destul. În trei luni de zile au ars 16 pacienți. Este momentul să facem ordine în țară… pașnic, dar să fim fermi și verticali. Ieșiți la semnalul meu. E semnalul pe care vi-l dau: Ieșiți în stradă”, a spus Diana Șoșoacă la un post de televiziune.
Alături de Diana Șoșoacă, la protestul de duminică au mai participat și alte zeci de persoane nemulțumite de modul în care Vlad Voiculescu gestionează situația din Sănătate.
Persoanele prezente la manifestație au avut steaguri şi vuvuzele şi au cerut o reformă a sistemului de sănătate, precum şi asumarea responsabilităţii în urma incendiului de la Institutul Matei Balș.
Cu o zi în urmă, Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat un protest la sediul Ministerului Sănătăţii. La eveniment au participat zeci de persoane, având steaguri şi vuvuzele, fiind scandate lozinci precum ”Jos Iohannis”, ”Demisia!”, ”Jos Guvernul!”, ”Ruşine să vă fie!” sau ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.
Principala revendicare a protestatarilor a fost demisia actualului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
O astfel de acțiune politică a rămas singulară în peisajul clasei politice. PSD încearcă să se trezească din somnul provocat de un câștigător al alegerilor care este izolat în opoziție, prin fluturare panardelor în plenul parlamentului sau prin pregătirea unei moțiuni simple pe care o va depune la Camera Deputaților.
AUR ne învață că poporul se găsește în stradă și nu în spatele ușilor închise. Iar dacă vrei să câștigi ceva în fața poporului trebuie să știi unde acesta este prezent și te așteptă pentru a te urma.
ADI CRISTI