Breaking News

49,5% dintre români consideră că sunt utile, dar insuficiente informaţiile legate de vaccinul anti-COVID-19

Aproape jumătate dintre români (49,5%) consideră că sunt utile, dar insuficiente informaţiile legate de vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite, până în prezent, de autorităţi, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea Babeş-Bolyai.

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Conform sondajului, 49,5% dintre români afirmă că informaţiile privind vaccinul anti-COVID-19 şi campania naţională de imunizare oferite de autorităţi până în prezent sunt utile, dar insuficiente, 32,6% – utile şi suficiente, 15,1% – insuficiente, iar 2,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Din informaţiile pe care le au, 56,6% dintre respondenţi sunt de părere că, până în prezent, campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19 a fost pregătită bine şi foarte bine, 39,3% prost şi foarte prost, iar 4,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (51,6%) au încredere în vaccinul Pfizer-BioNTech (SUA-Germania), iar 44,1% în vaccinul Moderna (SUA), 38,5% în vaccinul AstraZeneca (Marea Britanie-Suedia), 17,8% în cele dezvoltate de China şi 17,7% în vaccinul Sputnik (Rusia).

În privinţa ordinii stabilite în strategia de vaccinare pe grupe specifice de populaţie, 85,5% dintre respondenţi sunt de acord cu aceasta, 11,6% nu sunt de acord, iar 2,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă că 49,8% dintre români consideră că Biserica, indiferent de confesiune, ar trebui să sprijine campania de vaccinare, 46,3% că nu ar trebui să o sprijine, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Implicarea Armatei în campania naţională de vaccinare este considerată o idee bună şi foarte bună de 65,9% dintre români, o idee proastă şi foarte proastă de 30,1% dintre aceştia şi 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

În cazul în care datele epidemiologice vor indica nevoia unei vaccinări sezoniere anti-COVID-19, la fel ca în cazul vaccinării pentru virusul gripal, 57,6% dintre respondenţi au răspuns că se vor imuniza anual, 37,2% că nu se vor vaccina, iar 5,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 75,5% dintre respondenţi nu au primit vreodată recomandări privind vaccinarea de la medicul de familie sau medicul specialist, 12,3% au primit de mai multe ori astfel de recomandări, 11,6% – o singură dată, iar 0,4% nu au răspuns sau nu ştiu.

Mai mult de jumătate (53%) dintre români au încredere în administrarea vaccinurilor în punctele de stabilite în afara unităţilor sanitare, inclusiv în caravane mobile, 45,3% nu au încredere, iar 1,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape toţi cei chestionaţi (92,6%) au auzit de campania de vaccinare anti-COVID-19 în Uniunea Europeană, mai relevă cercetarea. De asemenea, 7,2% au răspuns că nu au auzit de această campanie, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 73,2% dintre respondenţi au o părere bună despre decizia UE de a negocia şi a achiziţiona vaccinurile anti-COVID-19 destinate imunizării populaţiei din toate statele membre, 22,5% au o părere proastă, iar 4,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES