Cultura

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale solicită soluţii compensatorii şi susţinere financiară pe modelul HoReCa

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale îi solicită premierului Florin Cîţu să ia o serie de măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, printre care soluţii compensatorii şi susţinere financiară pe modelul HoReCa, cu despăgubiri pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2019/2020.

Într-o scrisoare deschisă adresată şefului Guvernului, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale mai cere crearea unui grup de lucru pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural, ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii. Se mai solicită lansarea cu celeritate a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.

„Astăzi se împlinesc 11 luni de când, începând cu data de 9 martie 2020, sectorul cultural din România este închis pentru limitarea răspândirii virusului COVID-19, limitări pe care sectorul cultural le-a înţeles şi susţinut, sănătatea iubitorilor de cultură şi sănătatea publică fiind prioritare şi pentru noi, cei ce activăm în acest sector”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Florin Cîţu.

Reprezentanţii asociaţiei subliniază că angajaţii din domeniul cultural nu au primit niciun ajutor financiar, astfel că „nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor”.

În scrisoare se precizează că „sugestia ca pierderile survenite din închiderea sectorului cultural şi în 2021 să fie preluate de organizatori prin asigurări private nu doar că denotă o lipsă de înţelegere a mecanismelor ce guvernează sistemul de asigurări şi situaţia actuală din zona culturală, dar vine şi în contra curentului european, în care guvernele, tocmai pentru a reporni sectorul cultural şi a asigura stabilitate şi predictibilitate, asigură garanţii de stat începând cu trimestrul al 3-lea, la nivelul miliardelor, pentru o eventuală nouă anulare sau restricţii în ceea ce priveşte numărul de participanţi, dacă situaţia pandemică o va impune”.

Conform unui sondaj derulat de AROC, la care au răspuns până în prezent 8.500 de persoane, 70% dintre cei care au participat la evenimente în anul 2020 au spus că s-au simţit în siguranţă, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente şi în 2021, dintre care 75% sunt de acord cu vaccinarea sau cu testarea la faţa locului.

Astfel, Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale îi solicită prim-ministrului o întâlnire atât cu reprezentanţii sectorului, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, cei care au la acest moment o centralizare a situaţiei, cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii. AGERPRES

Related Articles

Back to top button