Ambasadorul Italiei în R. Moldova își încheie misiunea diplomatică 

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar și Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadoarea Italiei, Valeria Biagiotti, cu ocazia încheierii misiunii sale diplomatice în țara noastră, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, în cadrul întâlnirii, oficialii au remarcat dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-italiene. Premierul interimar a apreciat sprijinul Italiei în promovarea agendei europene a Republicii Moldova și a exprimat deschiderea pentru consolidarea cadrului juridic bilateral în mai multe domenii, printre care securitatea socială. Părțile au evaluat perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv preluarea experienței italiene în domeniul eficienței energetice, tehnologiilor informaționale, infrastructură, dar și în domeniul agriculturii ecologice. Totodată, șeful Executivului a exprimat interesul Republicii Moldova în valorificarea potențialului economic și sporirea volumului comerțului bilateral moldo-italian.

Situația epidemiologică din țara noastră a constituit un alt subiect-cheie pe agenda discuțiilor. Republica Moldova s-a înregistrat în programul COVAX pentru a beneficia de suportul organizațiilor internaționale și a donatorilor externi, în recepționarea vaccinului contra SARS CoV-2. „Vom fi recunoscători Guvernului Italiei pentru identificarea posibilității donării Republicii Moldova a unui lot de vaccinuri eficiente pentru combaterea pandemiei”, a menționat Aureliu Ciocoi.

În final, șeful Guvernului a apreciat activitatea ambasadoarei Biagiotti în timpul mandatului său și i-a mulțumit pentru contribuția sa în promovarea relațiilor de cooperare moldo-italiene pe mai multe dimensiuni prioritare. De asemenea, Aureliu Ciocoi i-a urat succese și realizări frumoase în continuare, în domeniul profesional.

La 23 decembrie 2020, în semn de apreciere a activității prodigioase în calitate de Ambasador al Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti a fost decorată cu Ordinul de Onoare.

foto: Guvern