Breaking News

Turcan: 4.600 de beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă au fost îndrumaţi către locuri de muncă

Peste 9.000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliaţi de echipele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în prima săptămână a campaniei naţionale de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social, iar dintre aceştia 4.600 de beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă au fost îndrumaţi către locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

„Peste 9.000 de persoane vulnerabile au fost contactate de inspectorii sociali şi alţi peste 9.000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliaţi de către echipele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în prima săptămână a campaniei naţionale de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social şi de identificare a măsurilor de creştere a ocupării persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare. (…) 4.600 de beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă au fost îndrumaţi către locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, dintre care 1.130 de persoane au primit dispoziţii de repartizare, ceea ce înseamnă că au posibilitatea ocupării unui loc de muncă; alte 2.900 de persoane au fost îndrumate către programe de tip ‘a doua şansă’ pentru a-şi completa şcolarizarea, iar 2.600 au primit recomandare pentru a urma alte tipuri de cursuri, potrivit pregătirii lor şcolare”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că aproximativ 40% din beneficiarii de venit minim garantat au peste 8 clase şcolare, deci pot avea acces la programe de calificare.

„Echipele s-au deplasat în peste 300 de comune din toate judeţele ţării. Am realizat astăzi, împreună cu Maria Mareş, preşedinte ANOFM, Lăcrămioara Corcheş, director general al ANPIS, dar şi cu reprezentanţii AJOFM-urilor şi AJPIS-urilor din toată ţara, o primă analiză a modului în care se desfăşoară campania în teren. Atât modul de lucru al echipelor de evaluare, cât şi rezultatele primei săptămâni confirmă justeţea demersului nostru ca punct de plecare pentru un nou tip de intervenţie a statului în sprijinul celor vulnerabili. Este important de subliniat faptul că au fost identificate cazuri de persoane vulnerabile care nu se aflau în evidenţa agenţiilor, iar cele 855 de vizite la domiciliu făcute de inspectorii sociali au permis identificarea acelor cazuri sociale unde este nevoie de intervenţii integrate, şi chiar de acordare de ajutoare de urgenţă. De asemenea, din datele culese până acum, în jur de 40% dintre beneficiarii de VMG au peste 8 clase, ceea ce înseamnă că, în măsura în care sunt apţi de muncă, pot avea acces la programe de calificare şi la un loc de muncă”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că informaţiile obţinute în urma acestei campanii vor fi folosite pentru reconstrucţia sistemului de acordare a ajutorului social.

„Au fost identificate aproape 180 de familii cu copii cu risc de abandon şcolar, dar şi aproape 140 de persoane peste 65 de ani care se află în situaţii dificile şi au nevoie de sprijin; peste 200 de persoane vulnerabile nu au locuinţe (…). Dincolo de intervenţia rapidă pe care echipele o pot furniza în cazurile urgente, cât şi în sprijinul celor care pot fi încadraţi pe piaţa muncii, informaţiile obţinute vor permite reconstrucţia sistemului de acordare a ajutorului social în sine. La finalul campaniei, vom avea o cartografiere a nevoilor de sprijin existente în societate şi vom putea veni cu cel mai eficient răspuns posibil, prin politici publice coerente, prin servicii sociale integrate şi prin folosirea fondurilor europene pentru finanţarea programelor sociale şi a investiţiilor în infrastructură. Urmărim zilnic progresul acestei campanii, o premieră din mai multe puncte de vedere: al obiectivelor, modului de lucru, tipului de intervenţie, raportării şi amplorii acţiunilor derulate”, a scris Raluca Turcan. AGERPRES