VĂ MINȚIM PENTRU A VĂ SIMȚI BINE

Începe blocajul alianței de guvernare, în zona axei PNL-USR-PLUS, pe de o parte, în timp ce, pe de cealaltă parte, se vede deja cu ochiul liber cum politicul intră cu bocancii în problemele administrație centrale.
Nimeni nu mai ține cu nimeni, atâta timp cât se crează un val de proteste împotriva ministrului Voiculescu. Proteste vehiculate și de liberali, nu numai de pesediști. PSD a ajuns să fie partidul în aşteptare, partidul spectator, partidul care privește cu mâna la gură inevitabilul război început deja între PNL și PSD, dar și între Ludovic Orban ți Florin Cîțu.
Prim ministru încearcă să ajungă la urechile lui Vlad Voiculescu să-i asigure o corecție pe motiv de gestionarea incorectă a pandemiei sub toate aspectele ei ce țin de tratament, dar și de vaccinare, în timp ce ministrul Energiei se ia de brăcinari cu ministrul Economiei, useritul Claudiu Năsui. În tot aceste meci Florin Cîţu trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei. Decizia vine în contextul scandalului uriaş cu suspiciuni de fraudă cu peste 500 de milioane de euro la platforma care gestionează cererile de finanţare pentru IMM-uri. Din 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse în aceleași 2 zile de la finalul perioadei! Ministrul Năsui se apără și spune că parteneri externi au avut acces la platformă.
În spațiul politicii actualii guvernați sunt strânși cu cifrele bugetului, ca într-o menghină, pe care nu mai știu să le stăpânească, nu știu cum să le ”domesticească”. Se crează astfel un veritabil circ, în care se amestecă rolurile, astfel încât zburătorii de la trapez sunt nevoiți să jongleze cu fiarele pădurii virgine, în timp ce dresorii de lei sunt pur și simplu ridiculizați în hainele clovnului rămas cu gura pictată până la urechi. În timp ce Ludovic Orban își asumă rolul lui Traian Băsescu din aprilie 2010, anunțând blocarea pensiilor până în ianuarie 2022, anularea gratuităților pentru transportul studenților, anularea tichetelor de masa, anularea Voucherele de vacanță.
Marcel Ciolacu iese la atac. Altfel, nici nu se putea. Cum să piardă opoziția o astfel de oportunitate politică? „În campania electorală, au promis lapte și miere. V-au mințit! Astăzi, au dat drumul austerității! Tăieri peste tot. Cu barda. De la pensionari, de la copii, de la bugetari, de la Horeca, până și de la transportul elevilor chiar în prima zi cu scoli deschise.
Practic, astăzi au îngropat toate speranțele unui popor întreg de a avea un trai decent, civilizat. Speranțele întregului mediu de afaceri la o revenire spre normalitate a economiei! Și este doar începutul unui tunel lung și negru al austerității
Minim cinci ani îi va lua României pentru a ieși din groapa în care ne-au aruncat acești incompetenți. Nimic pentru popor, totul pentru clientela lor, pentru pilele lor, pentru rudele lor. Pentru toți cei pe care i-au plantat în funcții plătite gras. Pentru ei au bani! În rest, o mare de incompetență și nicio soluție pentru redresarea economiei, pentru lupta împotriva pandemiei sau pentru protejarea nivelului de trai”,  a scris preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe pagina lui de Facebook.
În replică Ludovic Orban care, din comportamentul său ciudat, dacă nu bizar, demonstrează că regret amarnic funcția de prim ministru, încearcă să explice de ce au fost obligați să se folosească de minciună pentru a păcăli pensionarii cu zăhărelul majorărilor de pensie, de la ”avem în buget banii pentru majorarea de până la 40% a punctului de pensie” și până la declarația șocantă ”Punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie 2022”.
Liderul PNL este de părere că sistemul de majorare a punctului de pensie din toamnă nu a fost bun pentru pensionari.
„Sistemul acesta de a crește punctul de pensie în iulie – septembrie a provocat foarte multe anomalii, a provocat foarte multe discrepanțe în ceea ce privește cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similară.
Am discutat și de procedura de recalculare a punctului de pensie, astfel încât să facă dreptate pentru pensionari, o procedură care începe și care se va derula într-un ritm cât de alert este posibil”.
Cât despre pensiile speciale, Orban a spus că „în planul Guvernului există obiectiv realizarea unui proiect de lege al pensiilor care va cuprinde și reglementări privitoare la pensiile speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupaționale”.
Este ca și cum Ludovic Orban ar crede că este posibil ca el să fi mâncat usturoi, iar gura să nu-i miroase.
Trăim clipe greu de povestit ca și cum acestea nu ar fi decupate din realitatea imediată, ci pur și simplu au fost setate în memoria secretă a guvernaților. ”Noi suntem cei care vă mințim, doar pentru a vă simți bine!”
ADI CRISTI