Aspen trebuie să îşi reducă, în medie, cu 73% preţurile pe care le practică în Europa pentru şase medicamente esenţiale împotriva cancerului şi trebuie să asigure, pentru o perioadă semnificativă, furnizarea în continuare a acestor medicamente care nu mai sunt protejate prin brevete, a anunţat joi Comisia Europeană.

Executivul comunitar a decis ca angajamentele propuse de Aspen să devină obligatorii din punct de vedere juridic în temeiul normelor antitrust ale UE.

„Ca urmare a deciziei adoptate joi, Aspen trebuie să îşi reducă drastic preţurile în întreaga Europă pentru şase medicamente care sunt esenţiale în tratamentul anumitor forme grave de cancer al sângelui, inclusiv al mielomului şi al leucemiei. Tratamentul unor pacienţi, printre care se numără şi copii de vârste mici, depinde de aceste medicamente. Angajamentele asumate de Aspen vor permite sistemelor de sănătate europene să facă economii de mai multe zeci de milioane de euro şi vor asigura menţinerea disponibilităţii acestor medicamente esenţiale. Decizia adoptată astăzi transmite un semnal puternic altor societăţi farmaceutice dominante, atenţionându-le să nu adopte practici abuzive în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor, pentru a profita de sistemele noastre de sănătate”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

La 15 mai 2017, Comisia a anunţat deschiderea unei investigaţii oficiale referitoare la practicile societăţii Aspen în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor pentru şase medicamente esenţiale împotriva cancerului care nu mai sunt protejate prin brevete, utilizate în principal în tratamentul leucemiei şi al altor cancere hematologice. După ce a cumpărat aceste medicamente împotriva cancerului de la o altă societate, Aspen a început, în 2012, să îşi majoreze treptat preţurile, adesea cu câteva sute de procente, în toate ţările din Europa în care le vindea.

Analiza preliminară efectuată de Comisie cu privire la informaţiile contabile ale Aspen a arătat că, după majorările preţurilor, societatea în cauză a obţinut în mod constant profituri foarte ridicate de pe urma vânzărilor acestor medicamente împotriva cancerului în Europa, atât ca valoare absolută, cât şi în comparaţie cu nivelurile profitului obţinut de societăţi similare din sector. Preţurile practicate de Aspen au depăşit, în medie, cu aproape trei sute de puncte procentuale costurile sale relevante, inclusiv după contabilizarea unei rate de rentabilitate rezonabile, chiar dacă au existat diferenţe de la un produs la altul şi de la o ţară la alta.

Investigaţia Comisiei nu a identificat niciun motiv legitim care să justifice nivelurile foarte ridicate ale profitului obţinut de Aspen. În special, medicamentele în cauză ale Aspen nu mai sunt protejate prin brevete de 50 de ani, ceea ce înseamnă că orice investiţie în cercetare şi dezvoltare efectuată pentru aceste medicamente a fost deja recuperată.

Aspen a putut să aplice aceste majorări ale preţurilor deoarece pacienţii şi medicii nu aveau, în general, alternative la utilizarea acestor medicamente specifice împotriva cancerului. Atunci când autorităţile naţionale au încercat să opună rezistenţă cererilor societăţii Aspen de a majora preţurile, aceasta a mers până la a ameninţa că retrage respectivele medicamente de pe lista naţională a medicamentelor rambursabile şi, în unele cazuri, a fost pregătită chiar să se retragă din activitatea de furnizare normală a medicamentelor pe piaţă.

Practicile Aspen au afectat întregul Spaţiu Economic European (SEE), cu precizarea că nu toate medicamentele în cauză se vând în toate ţările.

Prin urmare, Comisia şi-a exprimat profunda preocupare cu privire la faptul că acest comportament al societăţii Aspen ar putea încălca normele UE în materie de concurenţă care, în anumite condiţii, interzic impunerea unor preţuri excesive clienţilor.

Ca răspuns la preocupările Comisiei, Aspen a prezentat un set de angajamente. În iulie 2020, Comisia a consultat părţile interesate pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie. În lumina rezultatelor testului de piaţă, Aspen a efectuat anumite ajustări ale angajamentelor propuse iniţial.

Comisia a constatat că angajamentele finale ale Aspen oferă o soluţie rapidă, cuprinzătoare şi durabilă la preocupările în materie de concurenţă pe care le-a identificat şi, prin urmare, a decis ca aceste angajamente să devină obligatorii din punct de vedere juridic.

Angajamentele Aspen prevăd următoarele: în întreaga Europă, Aspen îşi va reduce preţurile pentru cele şase medicamente împotriva cancerului, în medie, cu aproximativ 73 %, pentru a le aduce, în medie, sub preţurile din 2012, anul în care societatea a început să majoreze preţurile. De asemenea, preţurile reduse vor fi preţurile maxime pe care Aspen le va putea percepe în următorii zece ani, acestea urmând să intre deja în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2019, şi Aspen garantează că va furniza medicamentele în următorii cinci ani şi că, timp de încă cinci ani după încheierea acestei perioade, fie va continua să le furnizeze, fie va pune autorizaţia sa de introducere pe piaţă la dispoziţia altor furnizori.

Angajamentele vor rămâne în vigoare timp de zece ani. Sub supravegherea Comisiei, un administrator fiduciar va monitoriza punerea în aplicare şi respectarea angajamentelor.

Aspen este o societate farmaceutică de talie mondială, cu sediul în Africa de Sud, care are o serie de filiale în Europa.

Dacă societatea Aspen încalcă angajamentele, Comisia o poate sancţiona cu o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri la nivel mondial, fără a fi necesar să dovedească existenţa unei încălcări a normelor antitrust ale UE.

Sursa: www.sanatateatv.ro