Campania de vaccinare din Statele Unite, ţara cel mai grav afectată de pandemia de coronavirus, accelerează începând de vineri, odată cu posibilitatea oferită rezidenţilor americani de a se imuniza în miile de farmacii existente pe teritoriul ţării, informează AFP.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi achiziţionarea de către Statele Unite a 200 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri anti-COVID-19, care ar trebui să permită acestei ţări să deţină un număr suficient de doze pentru a vaccina majoritatea populaţiei americane până la sfârşitul lunii iulie.
Aceste 200 de milioane de doze suplimentare – 100 de milioane de la Moderna şi 100 de milioane de la Pfizer – se adaugă celor 200 de milioane de doze deja comandate de guvernul american de la cele două companii.
„Suntem de acum pe cale să avem suficiente doze pentru 300 de milioane de americani până la sfârşitul lunii iulie”, a declarat preşedintele Joe Biden joi, această cifră reprezentând totalitatea populaţiei adulte americane.
Acestei achiziţii masive i s-a adăugat distribuirea, începând de joi, a unor doze de vaccinuri către un număr de 6.500 de farmacii din ţară, în care americanii obişnuiesc să se vaccineze împotriva gripei.
Început haotic
Primele doze vor fi administrate în farmaciile americane în ziua de vineri, 12 februarie. În total, aproximativ 40.000 de farmacii vor fi incluse în programul de vaccinare. Guvernul federal a accelerat totodată producţia de vaccinuri, a deschis situri de vaccinare suplimentare şi a lansat o campanie pentru americanii din medii defavorizate, precum persoanele fără adăpost.
După un debut haotic în luna decembrie, Statele Unite au intensificat ritmul campaniei de vaccinare: 44,8 milioane de doze au fost deja administrate şi cel puţin 33,8 milioane de persoane au primit deja una sau ambele doze, reprezentând circa 10% din populaţia americană.
Statele Unite, ţara cel mai grav afectată de pandemia de coronavirus, atât prin prisma numărului de decese, cât şi a cazurilor de infectare, a raportat peste 475.000 de victime şi peste 27,3 milioane de infectări, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de universitatea Johns Hopkins.
Dar, după un vârf înregistrat pe 8 ianuarie, curbele aferente cazurilor pozitive, spitalizărilor şi deceselor se află într-o scădere continuă.
În schimb, situaţia este mult mai fragilă în Europa, continentul cel mai afectat de pandemie, cu peste 790.287 de decese (la circa 35 de milioane de cazuri confirmate), potrivit cifrelor oficiale centralizate de AFP.
„Majoritatea copleşitoare a ţărilor europene rămân vulnerabile”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care consideră că „la ora actuală graniţa este foarte subţire între speranţa” adusă de vaccinuri şi „un fals sentiment de securitate”.
Chestiunea noilor variante ale coronaviruslui a busculat optimismul generat de lansarea vaccinurilor şi a generat noi restricţii.
De teama noilor variante, Germania a decis joi să îşi închidă frontierele cu Republica Cehă şi cu landul austriac Tirol. Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a spus că această măsură intră în vigoare duminică seară şi că Tirolul austriac şi regiuni cehe de la graniţa cu Germania vor fi incluse pe lista teritoriilor extrem de afectate de mutaţiile noului coronavirus.
Varianta britanică
Această listă conţine deja mai multe ţări, precum Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia şi Portugalia, spre care Germania a interzis majoritatea călătoriilor la sfârşitul lunii ianuarie.
Guvernul ceh a anunţat joi că a plasat în stare de izolare trei cantoane, din care două se află la graniţa cu Germania, din cauza prevalenţei variantei britanice a coronavirusului. Localnicii nu au voie să părăsească acele teritorii, în care aproape nimeni – cu câteva mici excepţii – nu va putea să intre, au anunţat autorităţile de la Praga.
În ceea ce priveşte restricţiile, cancelarul german Angela Merkel a anunţat deja miercuri seară prelungirea până pe 7 martie a majorităţii restricţiilor în vigoare pe teritoriul ţării. Grecia a înăsprit joi lockdown-ul naţional, iar Irlanda l-a extins pe al său până la începutul lunii aprilie, până la Paşte.
UE, care a depăşit marţi pragul simbolic de 500.000 de decese, asistă totuşi la o ameliorare a tendinţelor în ultimele zile, după ce numărul infectărilor şi cel al deceselor zilnice au înregistrat scăderi uşoare.
Puţine sunt ţările europene care înclină spre relaxarea măsurilor, în perioada în care campaniile de vaccinare înregistrează anumite întârzieri.
Polonia a redeschis vineri teatrele, hotelurile şi piscinele, după ce luni şi-au deschis porţile muzeele, bibliotecile, galeriile de artă şi centrele comerciale. Majoritatea şcolilor vor rămâne închise cel puţin până în martie, a declarat ministrul Sănătăţii, Adam Niedzielski.
Creşterea producţiei
În UE, doar 3% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit unui bilanţ publicat joi de AFP. De altfel, UE a anunţat că îşi va creşte producţia de vaccinuri, recunoscând că a fost „fără îndoială prea încrezătoare în livrările la timpul dorit a dozelor comandate”, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La nivel mondial, peste 155,7 milioane de doze de vaccin au fost administrate în 91 de ţări şi teritorii. Israel se află la mare distanţă în fruntea clasamentului prin prisma procentului de rezidenţi vaccinaţi în raport cu populaţia naţională (42%).
Ţările bogate concentrează aproape şase doze injectate din zece (59%), deşi deţin doar 16% din populaţia mondială.
Acest „acces inechitabil la vaccinuri poate să se întoarcă împotriva noastră”, a avertizat, încă o dată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Cu cât virusul persistă, cu atât riscul de apariţie a unor mutaţii periculoase este mai mare”.
Ţările din G7 se vor reuni vineri în cadrul unui summit virtual pentru a discuta despre „situaţia sanitară”, despre „situaţia ţărilor cu venituri mici” şi despre posibilitatea ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vină în ajutorul acestor state.AGERPRES