Breaking News

Canada a lansat o iniţiativă care urmăreşte să oprească statele să mai aresteze cetăţeni străini ca mijloc de presiune diplomatică

Canada a lansat luni o iniţiativă care urmăreşte să oprească statele să mai aresteze cetăţeni străini ca mijloc de presiune diplomatică, o practică despre care Ottawa şi Washingtonul afirmă că este folosită de China şi de alte ţări, relatează Reuters.

Reprezentanţi ai Ministerelor de externe din 58 de ţări au semnat în acest sens o declaraţie fără caracter obligatoriu şi care denunţă un „comportament inacceptabil”, potrivit ministrului de externe canadian Marc Garneau. Între semnatari se numără practic toţi membrii Uniunii Europene, Marea Britanie, Australia şi Japonia.

„A scoate oameni din familiile lor pentru a-i folosi ca monedă de schimb este atât ilegal, cât şi imoral”, a afirmat prin telefon şeful diplomaţiei canadiene, subliniind că este vorba de primul demers de acest fel.

Acesta a menţionat că declaraţia nu vizează o ţară anume, fiind menită să sporească presiunile diplomatice asupra statelor care arestează cetăţeni străini.

Totuşi, potrivit unui oficial canadian, iniţiativa are la origine preocuparea legată de arestarea de cetăţeni străini de către China, Iran, Rusia şi Coreea de Nord.

Chiar înainte ca declaraţia să fie făcută cunoscută în mod oficial, publicaţia de stat chineză Global Times a citat experţi anonimi conform cărora această iniţiativă reprezintă „un atac agresiv şi neavenit menit să provoace China”.

Ottawa se află în dispută cu Beijingul după ce în 2018 doi cetăţeni canadieni au fost arestaţi în China, în urma reţinerii de către poliţia din Vancouver a unui înalt oficial al Huawei, în baza unui mandat emis de SUA. Canada a denunţat o „diplomaţie a ostaticilor”, dar China a insistat că nu există nicio legătură între cele două cazuri, aminteşte Reuters.

Între semnatarii declaraţiei se numără şi SUA, unde săptămâna trecută Departamentul de Stat a cerut eliberarea celor doi canadieni şi a respins „folosirea de către China a coerciţiei ca instrument politic”.

Oficialul canadian citat a menţionat că declaraţia anunţată luni poate contribui la creşterea presiunii asupra Beijingului. „Vrem să-i facem să se simtă uşor jenaţi, vrem să afle că un mare număr de ţări consideră această practică inacceptabilă şi să sperăm că în timp acest lucru va contribui la o schimbare de comportament”, a explicat acesta.

În acelaşi timp, aminteşte Reuters, în decembrie comisia pentru afaceri externe a parlamentului britanic a cerut guvernului de la Londra să declare „reţinerea arbitrară de cetăţeni străini” de către Iran ca fiind luare de ostatici.

În 2016, cetăţeana iraniano-britanică Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care coordona o serie de proiecte umanitare, a fost arestată şi condamnată la 5 ani de închisoare sub acuzaţia că a complotat pentru răsturnarea regimului iranian.

Iniţiativa canadiană a fost lansată anul trecut de predecesorul lui Garneau, Francois-Philippe Champagne.AGERPRES