NI S-A APLECAT CU MULT SIMȚ DE RĂSPUNDERE

 

Gerul a început să sape adânc în sângele nostru adevărate grote în care încercăm să ne strecurăm, ferindu-ne de crivățul de afară. Din nou Siberia nu ne dă pace, ne dă de înțeles că temperaturile negative de -35°C țin trează amintirea suferinței celor care au riscat încă o dată să se facă motive palpabile de luat în seamă, de amintit că a rezista este în acest caz similar cu a îngheța pe câmpul de luptă, aceasta fiind forma supremă de revoltă.
Suntem prinși în materia solidă a gestului zidit în aparenta nemișcare, reușind să ne oprim saltul pasului înainte aproape instantaneu, cum apa reușește să se transforme în gheața care zidește transparent trupul părăsit de mișcare.
Suntem la îndemâna ochiului părăsit de clipire, cum mai avem de ținut minte zidul de gheață ce crește pe înălțimea interpusă între cer și pământ, între umbră și șoaptă, între leneșa ta coapsă și palma uitată în mângâiere.
Afară nu poți da nici măcar un câine. Nici măcar o vietate ridicată pe lăbuțele sale, ajunse să facă semnul îndurării. Nu vorbim de alungare, nu vorbim de pedepsire, suntem cât mai bine separați de gestul tragerii la răspundere, amânării unor programate pedepse până când vremurile vor deveni mai umane, când mercurul în termometru nu înseamnă moarte sigură pentru cei scoși din case și lăsați singuri sub clar de Lună.
Dintr-o neînţeleasă primăvară, cu ghioceii înfloriți pe această buză de iarnă, uitându-ne aduși în prag de școală, într-o iarnă mai grea decât ne-am putut-o imagina, încercăm să ne regăsim cuvintele, să ne obișnuim cu respirația dătătoare de promoroacă și gheață pe loc de mustață. Avem, astfel, o nesperată șansă de a privi în direct cum trece prin noi fiorul Siberiei, în marea lui parte povestit și nicidecum în viu, așa cum mai poate fi consumată vremea din următoarele patru zile.
A năvălit peste noi Siberia, de această dată fără a ne da de înțeles despre această invazie, a năvălit pur și simplu ca un musafir nepoftit, așa cum de altfel au fost toate iernile cu miros de gulag.
Să încercăm o radiografie a timpului prezent cu ajutorul unei lupe de ghiață, prin care să reușim să identificăm aceste schimbări bruște de condiții de viață.
”Temperaturile au coborât, în aceste zilele sub -20 de grade Celsius. Autorităţile au rămas în alertă, iar sute de utilaje au fost scoase pentru a curăţa drumurile. Nu au lipsit nici incidentele.
Zeci de copaci au fost puşi la pământ de vântul puternic şi mai multe maşini au fost avariate sau au rămas împotmolite în zăpadă.
Meteorologii spun că, cel putin până azi, temperaturile vor coborî frecvent sub -10 grade. Pe timpul nopţii se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă vor coborî sub -20 de grade.
Și cei de la malul marii s-au confruntat cu frigul. În Constanța s-a înregistrat un record de temperaturi extreme, o diferenţă de 20 de grade între zi şi noapte.
Un cod galben de răcire accentuată intrat în vigoare joi, 11 februarie, ora 12:00 este valabil până azi, 15 februarie, ora 10:00.
În intervalul menţionat vremea se va rãci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor va fi ger, la început în vest, nord, nord-est şi centru, apoi şi în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade şi se vor încadra, în general, între -18 şi -8 grade, cu cele mai scãzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbãtã (12/13 februarie) au coborât sub -20 de grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi -2 grade.
Vremea va fi deosebit de rece şi pe parcursul acestei săptămâni, local geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa.”
Aceasta este situația meteo agravată de nemiloasa iarnă siberiană, în care România a nimerit cum mai nimerește ”orbul Brăila”.
Când să exclamăm că anul acesta a fost iarnă într-o zi de joi, de la 14-16, ne-a fost dat atâta ger încât să ne săturăm ca după o masă scârboasă, cu tot felul de cărnuri și grăsimi, în urma cărora ni s-a aplecat cu mult simț de răspundere.
ADI CRISTI