Breaking News

Iuliu Winkler: România nu-şi mai poate permite să piardă bani europeni

România nu-şi mai poate permite să piardă bani europeni, iar pentru realizarea acestui deziderat este nevoie ca toate autorităţile, de la Guvern până la cele locale, să facă un efort dublu în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a acestor fonduri nerambursabile în ciclul bugetar 2021 – 2027, a declarat joi, la Deva, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

„Nu cred că ne mai putem permite să ieşim din termene şi să pierdem bani europeni. Cred că aceasta este principala provocare a Guvernului Cîţu – să intre într-o asemenea filosofie care să nu mai permită pierderea niciunui ban din finanţările europene. Ca să realizăm acest obiectiv este nevoie să dublăm absorbţia fondurilor europene. (…) Cred că această coaliţie îşi doreşte să realizeze un astfel de obiectiv, cred că miniştrii, Guvernul în ansamblu, îşi dau seama că aceasta este şansa de modernizare a României, să acţionăm şi să gândim pe termen lung şi să realizăm un salt spectaculos în utilizarea fondurilor europene începând din 2021”, a spus Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă.

În opinia parlamentarului european, procesul de absorbţie a finanţărilor europene poate fi îmbunătăţit şi prin modificări de legislaţie, în special în ceea ce priveşte legea achiziţiilor publice.

„Este inadmisibil ca o procedură de achiziţii publice să dureze un an şi jumătate, după care vine, bineînţeles, şi procedura judecării contestaţiilor, pentru că a contesta deciziile de atribuire a proiectelor a devenit o obişnuinţă în România”, a spus Winkler.

Potrivit acestuia, modificarea legii achiziţiilor publice ar trebui să fie însoţită de crearea unui mecanism în cadrul justiţiei prin care procesele de contestaţie să fie judecate cu celeritate, iar perioada să nu depăşească mai mult de 90 de zile.

Un alt pas care trebuie făcut pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene este, conform liderului UDMR Hunedoara, continuarea procesului de descentralizare, care ar trebui să aducă mai multă eficienţă în administraţie şi implicit mai multă eficienţă în realizarea de proiecte cu bani europeni.

În acest context, europarlamentarul UDMR a salutat iniţiativa anunţată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, cu privire la realizarea unei legislaţii care să ducă la diminuarea inegalităţilor de dezvoltare între judeţele aceleiaşi regiuni.

Iuliu Winkler a amintit faptul că Parlamentul European a adoptat Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă prin care ţării noastre îi vor reveni 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro sunt granturi, iar 16,7 miliarde de euro sunt sub formă de împrumuturi.

El a adăugat că parlamentarii europeni au decis să ridice procentul de la 10 la 13% a avansurilor pe care statele membre le vor primi din această vară în cadrul acestui mecanism.

Potrivit deputatului european, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în cazul României va fi acceptat de Comisia Europeană, până la finalul lunii aprilie, ţara noastră va putea accesa din vara acestui an 3,95 de miliarde de euro sub forma avansului.

Europarlamentarul a mai spus că banii din Mecanismul de Rezilienţă trebuie cheltuiţi în proporţie de 20% pentru proiecte de digitalizare, iar 37% pentru proiecte care vizează dezvoltarea economiei verzi, restul sumelor urmând să fie investite în proiecte din domeniul competitivităţii, a coeziunii teritoriale, dar şi în cele pentru tineret.

Iuliu Winkler a atras atenţia asupra faptului că proiectele care vor fi finanţate din fondurile aferente Mecanismului de Rezilienţă vor trebui finalizate până în 2026 şi de aceea toţi factorii decizionali de la nivel naţional, judeţean sau local trebuie să fie pregătiţi şi să vină cu proiecte fezabile.

Deputatul european al UDMR a mai spus că, în următorii trei ani, România mai are de cheltuit 13 miliarde de euro din bugetul multianual 2014 – 2020. AGERPRES