NATO nu a luat nicio „decizie finală” privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan

NATO nu a luat nicio „decizie finală” privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, AFP şi dpa.

După două decenii de intervenţie militară occidentală şi sute de miliarde de dolari cheltuite, ţările NATO ezită să se angajeze la respectarea termenului de retragere de 1 mai şi să rişte să submineze progresele spre democraţie, în condiţiile în care procesul de pace bate pasul pe loc.

„Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni”, a declarat el la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO.

În termenii acordului semnat în februarie 2020 de SUA şi de talibani, contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească ţara până la 1 mai 2021.

Islamiştii radicali trebuie să negocieze cu bună credinţă, să reducă nivelul vărsării de sânge şi să-şi respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriştii internaţionali, a îndemnat Stoltenberg.

Ministrul apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat miercuri că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului lor de pace cu SUA din 2020 pentru ca retragerea trupelor străine să poată avea loc.

Atacurile în Afganistan, printre care şi un atentat cu bombă care a provocat moartea adjunctului guvernatorului din capitala Kabul în decembrie, i-au făcut pe membri ai Congresului SUA şi ai unor ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului să ceară amânarea acestei retrageri, convenită când Donald Trump era preşedinte al SUA.

„Ne-am confruntat cu multe dileme şi nu există opţiuni uşoare”, le-a mai spus Stoltenberg jurnaliştilor.

„Dacă rămânem dincolo de 1 mai, riscăm mai multă violenţă, mai multe atacuri împotriva propriilor noastre trupe… Dar dacă plecăm, atunci riscăm de asemenea ca progresele pe care le-am realizat să fie pierdute”, a mai afirmat el.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a promis să se consulte cu aliaţii şi partenerii asupra căii de urmat, a adăugat Stoltenberg.AGERPRES/