Marcel Ciolacu afirmă că actuala guvernare doreşte închiderea minelor din Valea Jiului

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că actuala guvernare doreşte închiderea minelor din Valea Jiului, susţinând că există din partea guvernanţilor „o ură personală” faţă de oamenii din Valea Jiului.

Marcel Ciolacu a comentat, la Antena 3, situaţia protestelor din Valea Jiului, unde aproximativ 70 de mineri s-au blocat în subteran, solicitând plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport.

„Este o indolenţă aproape criminală. Să ţii 70 de mineri în subteran, inflamezi întreaga Valea Jiului pentru nişte restanţe. Minerii nu revendică altceva decât munca pe care au prestat-o. Nu doresc nici măriri de salarii, nu vor nici un fel de beneficii, sporuri, ei nu şi-au primit efectiv banii, salariile. Vorbim de 3.300 de mineri în toată Valea Jiului. Ştim că, la un moment dat, aveam şi 60.000 de mineri. Nu mai putem vorbi de o situaţie pe care să nu o poţi gestiona guvernamental. Sumele datorate către mineri sunt de 12 milioane de lei la tichete de masă, neplătite din martie anul trecut, şi de 8 milioane de lei pentru transport şi salarii restante. Vorbim de 20 de milioane de lei. Există la dispoziţia primului ministru fondul de rezervă. Nu deblochezi aceşti 20 de milioane, ţii o bombă socială, dar când a fost vorba să dai 2 miliarde de lei din fondul de rezervă numai la administraţiile PNL, acest lucru s-a făcut într-o noapte. Eu nu înţeleg. Este o ură personală faţă de aceşti oameni, o problemă viscerală faţă de mineri. Sunt îndreptăţiţi oamenii să iasă şi să întrebe. Nu sunt nişte sume pe care statul român să nu şi le permită”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele PSD a precizat că există fonduri europene pentru reconversie profesională şi investiţii în Valea Jiului, însă actualii guvernanţii nu au continuat programele demarate anterior.

„Părerea mea este că nu îi interesează acea zonă. Nu este o zonă electorală preponderentă pentru PNL, iar din abordarea de acum, să-i laşi pe acei oameni în subteran, este deja rea-credinţă (…). În acest moment, minerii sunt îndreptăţiţi să îşi ceară drepturile”, a afirmat Ciolacu.

Referitor la prezenţa senatoarei Diana Şoşoacă în Valea Jiului, Ciolacu a spus că aceasta este un „politician abil”, care s-a folosit de o oportunitate, însă rostul PSD este acela de a veni cu soluţii la problemele oamenilor.

„Doamna Şoşoacă este un politician abil care a folosit o oportunitate. Nu acesta este rostul PSD. Suntem cel mai mare partid din România. Rostul PSD este să meargă cu soluţii. Când stai pe o bombă socială, nu este cazul să o alimentezi, mai ales de către un partid de talia PSD. Nu să te foloseşti de un necaz al oamenilor (…). Dacă nu există investiţii în minele din Valea Jiului, ele se vor închide rapid. Actuala guvernare doreşte închiderea acestor mine. Investiţiile nu pot să vină de la Guvernul României, pentru că nu au capacitatea în acest moment. Avem oportunitatea de a veni cu bani din Europa (…). Soluţia nu este ca minerii să se deplaseze la Bucureşti”, a mai spus Ciolacu. AGERPRES