Protestele declanşate de arestarea rapperului Pablo Hasel au continuat duminică noaptea la Barcelona

Protestele declanşate de arestarea rapperului Pablo Hasel au continuat duminică noaptea la Barcelona, dar s-au desfăşurat paşnic, spre deosebire de nopţile precedente, când au degenerat în revolte – tulburări, transmit AFP şi dpa.

 

Strigând ‘Libertate pentru Pablo Hasel!’, sute de persoane s-au adunat în faţa gării Sants, păzită de un numeros dispozitiv de securitate al trupelor antirevoltă al poliţiei catalane Mossos d’Esquadra, după care s-au îndreptat spre centrul Barcelonei, unde aveau intenţia să continue protestul în cursul serii.

Manifestaţia de duminică a reunit mai puţină lume decât în serile precedente de când rapperul a fost arestat după ce a refuzat să se prezinte la închisoare după ce primise o condamnare de 9 luni pentru insultă la adresa monarhiei şi glorificarea violenţei.

 

Media spaniole au estimat că au participat în jur de 1.000 de persoane, faţă de cel puţin 6.000 sâmbătă. Manifestaţii de mai mică amploare au fost raportate la Girona şi Bilbao.

De marţi, străzile capitalei catalane au fost scena unor ciocniri violente între protestatari şi poliţie, cu baricade ridicate, pubele incendiate şi distrugeri.

 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost jefuite magazine şi au fost provocate daune unor clădiri emblematice ale Barcelonei, precum Palatul Muzicii.

În total, de la debutul manifestaţiilor marţi, 95 de persoane au fost reţinute în toată Catalonia, potrivit autorităţilor.

Potrivit cotidianului La Vanguardia, 82 de poliţişti şi mulţi protestatari au fost răniţi. Marţi, o femeie şi-a pierdut un ochi după ce a fost lovită cu un glonţ de cauciuc tras de poliţie.

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un tweet l-a numit ‘mafiot’ pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri şi a acuzat poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi.

Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania şi a adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală), care susţine manifestaţiile.

Guvernul este dispus să modifice legea pentru a împiedica sentinţe precum cea a lui Hasel, care afirmă că mesajele sale controversate sunt o formă de expresie artistică. AGERPRES