Producătorii moldoveni se vor conforma normelor UE pentru protecția livezilor

/MOLDPRES/. Producătorii de fructe vor trebui să utilizeze tot mai multe produse biologice pentru protecția livezilor. Asta după ce problema reziduurilor de pesticide în fructe devine tot mai actuală, mai ales în contextul înăspririi cerințelor din partea rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, precum și a radierii unui șir de preparate de uz fitosanitar atât din Registrele europene, cât și din cele naționale, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct,  producătorii trebuie să se orienteze cât mai rapid la cerințele cumpărătorului. „Rețelele de magazine nu acceptă fructe cu reziduuri care depășesc normele maxim admisibile. Nu avem mult timp la dispoziție pentru a ne orienta și a vedea cum ne protejăm livezile de boli și dăunători şi, în același timp, să oferim produs calitativ și inofensiv consumatorului”, susţine Vitalie Gorincioi.

Pentru a discuta despre provocări și soluții în acest sens, peste 50 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor de stat, companiilor producătoare de pesticide și producători agricoli au participat la un atelier online, organizat de Asociația Moldova Fruct. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului  „Reforma climatului din Republica Moldova”, finanțat de Corporația Financiară Internațională (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale.

„Scopul proiectului nostru este să ajutăm producătorii să facă față cerințelor pe piața UE, pentru a ajunge și a se menține pe această piață. Este foarte important ca aceste cerințe să fie cunoscute de către sectorul de producere, iar accesul la gama necesară de produse de uz fitosanitar sa fie asigurat de către importatorii acestor produse”, a opinat Felicia Pricop, specialist agrobusiness în cadrul IFC.

„Viitorul sistemului de protecție a plantațiilor horticole contra bolilor și dăunătorilor se orientează evident spre reducerea treptată a utilizării pesticidelor create sintetic și înlocuirea acestora cu cele biologice. Acestea din urmă nu vor fi ieftine și aceasta cu siguranță va duce la costuri mai mari de producere. Iată de ce producătorii trebuie să se axeze pe o agricultură de precizie, pe inovații și o planificare mai bună a schemelor de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor. Scopul nostru comun este ca fructele moldovenești să bucure cu gustul lor deosebit consumatorii din UE și nu numai, să fie inofensive și calitative, și să asigure profituri mulțumitoare pentru pomicultori”, a concluzionat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

foto: agroexpert.md