MOLDPRES/. Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova, iar șeful statului Maia Sandu se bucură de sprijinul organismelor europene. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferințe susține împreună cu Maia Sandu, comunică MOLDPRES.
La începutul briefingului, susținut după întrevederea bilaterală, Maia Sandu a ținut să mulțumească Uniunii Europene pentru suportul acordat în lupta cu pandemia de COVID-19. „Moldova nu este singură în fața pandemiei și acest lucru ne dă speranța că vom reuși să revenim la normalitate cât de curând. Uniunea Europeană este un adevărat prieten pentru țara noastră. Vizita dumneavoastră în Republica Moldova vine ca urmare a discuțiilor productive pe care le-am avut în timpul vizitei mele la Bruxelles în luna ianuarie, în cadrul căreia am reușit să arătăm partenerilor noștri din instituțiile europene că ei au aici un interlocutor de încredere. Această încredere e fundamentul bunei noastre relații. Datorită ei, am semnat, la începutul acestei săptămâni, acordul de finanțare cu Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Republica Moldova”. Vom depune toate eforturile pentru a asigura că cele 15 milioane de euro vor veni în sprijinul celor mai mult afectați de criza pandemică”, a spus Sandu.
Ea a punctat că președintele Consiliului European a lansat, în decembrie 2020, ideea semnării unui tratat internațional privind pandemiile în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și a precizat că, conducerea R. Moldova susține această idee. „Susținem această inițiativă a Dvs. care ne-ar ajuta să salvăm vieți, indiferent de țara în care ne-am născut. Pandemiile nu țin cont de hotare – doar împreună vom reuși să le depășim”, a adăugat Sandu.
„În acest moment, suntem și într-o situație politică dificilă. Oamenii din Republica Moldova au ales și cer procese de curățare a statului de corupție, cer reforma justiției, lucruri care nu sunt pe placul unor grupuri de interese reprezentate în Parlamentul actual. Dar, vă asigur că schimbările pornite în societate și în clasa politică sunt inevitabile și ireversibile. Pentru a ne mișca mai repede, reforma justiției și lupta împotriva corupției au nevoie de sprijin parlamentar. Cu cât mai rapid vom organiza alegeri parlamentare anticipate și vom confirma un guvern cu sprijin parlamentar deplin, cu atât mai bine pentru cetățenii noștri. Aceasta este o altă prioritate pentru noi. Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Dar suntem conștienți că acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă – prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației”, a conchis Sandu.
Președintele Consiliului European a specificat că UE este cel mai de încredere partener al Moldovei. „Sprijinul nostru merge mână în mână cu reformele. Combaterea corupției și consolidarea statului de drept sunt singura cale de urmat”, a spus Michel.
Oficialul european a precizat că UE urmărește situația politică din R. Moldova și a reiterat că blocul comunitar vrea o situație politică stabilă și previzibilă, astfel încât să fie îmbunătățite relațiile cu instituțiile europene. „Noi așteptăm ca actorii politici să acționeze în interesul cetățenilor. Mesajul nostru este foarte clar, noi suntem convinși că trebuie implementate reforme și lupta cu corupția. Sprijinul nostru vine cot la cot cu implementarea reformelor și este legat de supremația legii și standardele democratice”, a opinat Charles Michel.