ÎNGERUL ROȘU

Nu mă alătur celor care critică Bugetul de Stat pe 2021. Avem un buget pe care îl merită majoritatea ce a permis lui Klaus Werner Iohannis să se amestece vulgar în susținerea pe față a fostei opoziții pentru a ajunge la putere. Chiar dacă vorbim de o acțiune la limita legii, mai mult în afara legii, per ansamblu, nu ne rămâne decât să ne complacem în predestinata concluzie: „asta merităm”. Am vrut ca tinerii frumoși și liberi să ne conducă, asta avem acum o data cu dreptul de a nu ne mai revolta, de a nu mai plânge, de a ne lăsa în mâinile incompetenței, a gargaragiilor, a „specialiștilor” din #rezist.
Au ajuns liberalii et.comp useriștii și udemeriștii la guvernare, în mod democratic, prin voința votului majoritar, asta e. Vom fi nevoiți să suportăm consecințele acestea dramatice de a fi batjocoriți, de a suporta ”râsul în nas” a celor care consideră că programul electoral nu trebuie să fie și programul de guvernare, chiar dacă țara a votat una și guvernanții s-au gândit să facă alta. Din rândul miniștrilor inconștienți ai acestui început de guvernare să-l amintim pe prim ministru Florin Cîțu, dar și Raluca Turcan, ministrul Muncii, minister care nu numai că este mai mare decât capul doamnei, cât mai ales scoate în evidență incompetența, prostia, iresponsabilitatea celor care ar fi trebuit să țină cont în primul rând de responsabilitate persoanelor care au permis această mascaradă. De această dată nu putem vorbi de omul potrivit la locul potrivit, atâta timp cât un astfel de om în momentul în care primește o astfel de responsabilitate, pe lângă mașină, birou și secretară, este obligat să-și asume și activul dar și pasivul funcție, fiindu-i interzis să mai invoce ”moștenirea dezastruoasă.
Guvernul nu poate să facă decât ceea ce el a promis electoratului că va face dacă va fi votat.
Dincolo de această abatere de la legea bunului simț, guvernul are dreptul de a-și pune în aplicație programul său de guvernare, program care, trecut prin Parlamentul României, devine lege, fiind astfel obligatorie pentru toți, pentru cei aflați la Putere, dar și pentru Opoziție.
Legea Bugetului se află în stadiul votului în plenul Parlamentului. Majoritatea covârșitoare a votului în favoarea Guvernului Cîțu șterge orice bănuială de surprize, ceea ce înseamnă o firească normalitate. Bugetul de Stat, dar și cel al Asigurărilor Sociale vor fi exact așa cum a fost desenat în Palatul Victoria. Așa au vrut, așa îl vor avea. Dar, nu aceasta poate fi finalul, căci țara nu poate să existe pe fundamentele unui Buget de Stat incompatibil cu interesele majore ale țării.
Când vorbim despre acestea nu ne referim doar la țintele pe care și le asumă guvernanții, cu atât mai mult cu cât acestea nu se regăsesc niciunde în doleanțele strigate în piețele publice ale țării.
Ca un amănunt, acest tip de reacție vine să atragă atenția că propunerile liberalilor, useriștilor și udemeriștilor nu sunt compatibile cu dorința poporului, ceea ce a scos în stradă țara de aproape o lună de zile, manifestând din ce în ce mai radical împotriva minciunilor pe care proiectele de lege a Bugetului de Stat și a Asigurărilor Sociale au ieșit la suprafață.
Schimbarea guvernului poate fi făcută fulgerător de astfel de proteste dacă nu sunt corect gestionate, așa cum s-a mai întâmplat în ultimii 31 de ani de democrație.
Chiar dacă, strada nu are această competență, de a schimba guverne, ea nu poate fi ignorată și nici negată, atâta timp cât se adună mari tensiuni sociale, violente și greu de stăpânit în condițiile în care guvernanții, după acel dramatic 10 august, încă nu știu cum să gestioneze o astfel de criză.
Suntem obligați să discernem funcție de felul în care știm să ne descurcăm și nu după cum legea ne dă voie să ne descurcăm. Nu este nevoie să iasă în stradă un milion de români nemulțumiți, așa cum nu este nevoie să fie atacate instituțiile statului de către protestatari.
Guvernații sunt condamnați să gândească cu cel puțin un pas înainte, pentru a nu mai exista surpriză că vara nu-i ca iarna, că respectarea legii, privind majorarea punctului de pensie, este mai puțin costisitoare decât bulversarea pe care o poate produce o revolt socială, împotriva căreia nu va folosi Klaus Werner Iohannis forța, după ce pe 10 mai, președintele în geacă roșie a devenit îngerul roșu păzitor al manifestanților.
ADI CRISTI