OMS este împotriva utilizării hidroxiclorochinei pentru prevenirea COVID-19

Experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se arată fermi împotriva utilizării hidroxiclorochinei pentru prevenirea COVID-19, substanţa nemaifiind o prioritate în cercetare, iar resursele ar trebui să se concentreze pe alte medicamente mai promițătoare pentru a preveni boala, se arată într-un comunicat al OMS.

Medicamentul antiinflamator hidroxiclorochină nu ar trebui utilizat pentru a preveni infecția la persoanele care nu au COVID-19, potrivit unui grup de experți internaționali citaţi în The BMJ.

Recomandarea se bazează pe dovezi de înaltă certitudine din șase studii controlate randomizate care au implicat peste 6.000 de participanți cu și fără expunere cunoscută la o persoană infectată.

Potrivit comunicatului OMS, dovezi cu grad mare de certitudine au arătat că hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra decesului și internării în spital, în timp ce dovezile cu certitudine moderată au arătat că hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra COVID-19 confirmate în laborator și, probabil, crește riscul de efecte adverse.

În aceste condiţii, grupul de experţi consideră că acest medicament nu mai este o prioritate de cercetare și că resursele ar trebui utilizate pentru a evalua alte medicamente mai promițătoare pentru a preveni COVID-19.