Președinția va susține inițiativele de dezvoltare a cercetării și inovării în Republica Moldova

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și consilierul prezidențial în domeniul educației și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au avut marți o discuție cu reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei – academicienii Ion Tighineanu și Mihai Cimpoi – și cu președintele Consiliului directorilor institutelor de cercetare, Alexandru Stratan, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

„Am discutat cu ei despre acțiunile necesare pentru sprijinirea cercetării și inovării, astfel încât rezultatele acesteia să aibă un impact real pentru dezvoltarea economiei și societății noastre”, a spus Maia Sandu. Totodată, șefa statului a subliniat nevoia unei îmbunătățiri reale a Codului cu privire la știință și inovare, ceea ce va putea să asigure evaluarea riguroasă a organizațiilor de cercetare și eficiența metodologiilor de finanțare a domeniului.

Un alt subiect al întrevederii a fost despre necesitatea de a conecta cercetarea la problemele reale ale oamenilor, cum ar fi schimbările climatice. Printre alte provocări, președintele Maia Sandu a subliniat stimularea tinerilor cercetători și a cooperării dintre universități și institutele de cercetare, precum și implicarea cercetătorilor moldoveni din diaspora în activitatea instituțiilor de acasă. Potrivit șefului statului, toate acestea ne vor ajuta să avem un sistem de cercetare și inovare modern, care să se alinieze experiențelor avansate din lume.

„Mi-am exprimat speranța că în luna iunie, perioadă în care AȘM planifică să organizeze „Săptămâna Științei”, dedicată aniversării a 60-a de la fondarea Academiei, situația pandemică va fi mai bună, iar inițiativa de a promova un An al Științei și Educației prin Cercetare va putea fi realizată, într-un viitor apropiat”, a afirmat președintele Maia Sandu.