SUA impun tarife vamale la importurile de tablă din aluminiu

Departamentul american al Comerţului a anunţat decizia finală privind tarifele vamale impuse la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări investigate, inclusiv România, transmite Reuters.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, iar începând cu 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE. În 2020, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a anunţat că SUA vor impune noi taxe vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări, în valoare de 1,96 miliarde de euro, în contextul în care autorităţile americane au stabilit că bunurile au fost vândute sub preţul de producţie.

Cele mai mari tarife vamale, între 49,4% şi 242,8%, sunt aplicate Germaniei. Alte ţări vizate sunt România, Bahrain, Brazilia, Croaţia, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Italia, Oman, Serbia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Taiwan şi Turcia. Exporturile Germaniei de tablă de aluminiu spre SUA s-au ridicat la 286,6 milioane de dolari în 2019.

„A existat o redresare a investiţiilor în producţia internă de tablă de aluminiu în SUA. Întrebarea cheie este dacă majorarea producţiei interne este suficientă pentru a compensa importurile potenţial mai scăzute”, a apreciat Wood Mackenzie, analist la Uday Patel.

Acesta a adăugat: „Cererea de aluminiu creşte rapid în SUA în acest moment şi ne aşteptăm ca măsurile de stimulare a economiei să majoreze creşterea cererii în următorii doi ani. Importurile vor continua să crească în pofida tarifelor vamale”.

O parte din tabla de aluminiu ar putea fi reorientată spre Europa, unde cererea este suficient de mare, precum şi în sud-estul Asiei, a explicat Patel. AGERPRES