”Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt susceptibile la infecţia cu P1. În mod surprinzător, am constatat că sunt în creștere rapidă cazurile”, a declarat profesorul Ester Sabino, citat de presa internațională.

Oamenii de știință se așteptau la un grad de imunitate ridicat având în vedere că până în luna octombrie 2020 76% din populaţie a dezvoltat anticorpi. Însă, în 2021 numărul cazurilor a crescut din nou, fapt care a determinat efectuarea de secvențieri și evidențierea P1 ca principal factor. Presa internațională mai scrie că această nouă variant de coronavirus a suferit17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

Astfel, cercetările braziliene sugerează că P1 are o transmisibilitate, comparativ cu variantele inițiale ale noului coronavirus, de 1,2 şi 1,4 ori mai mare.

În ceea ce privește apariția noii tulpini în Brazilia, examinarea probelor virale vechi a arătat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în statul brazilian în noiembrie 2021.