Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis sugestii guvernului afgan asupra accelerării procesului de pace

Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis sugestii guvernului afgan asupra accelerării procesului de pace, inclusiv prin convocarea unei conferinţe facilitate de ONU, relatează luni DPA, citând informaţii din presa duminicală.

Blinken a făcut sugestiile într-o scrisoare adresată preşedintelui Ashraf Ghani, văzută de website-ul de ştiri TOLOnews Afganistan. New York Times a relatat de asemenea despre scrisoare, citând oficiali americani şi afgani care au confirmat existenţa ei.

Blinken ar fi făcut propuneri pentru a facilita discuţiile dintre cele două părţi vizând o soluţionare negociată şi încetarea focului, sugerând o întâlnire în Turcia între ambele părţi pentru a finaliza un acord de pace, precum şi o propunere revizuită pentru o reducere de 90 de zile a violenţei.

Potrivit ambelor surse citate, Blinken a scris că SUA nu au decis dacă vor retrage restul de 2.500 de soldaţi americani din Afganistan până la 1 mai, după cum se subliniază în acordul lor cu talibanii.

El şi-a exprimat îngrijorarea că „situaţia de securitate se va agrava şi că talibanii ar putea obţine câştiguri teritoriale rapide” în urma retragerii SUA.

În scrisoare, Blinken face apel la un „leadership urgent” al lui Ghani, relatează DPA, adăugând că tonul textului este caracterizat de New York Times drept „neobişnuit de direct”.

Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a declarat într-un comunicat către New York Times că „toate opţiunile rămân disponibile pe masă” privind retragerea trupelor SUA.

SUA au semnat un acord de pace cu gruparea militantă talibană în februarie anul trecut.

Conform acordului, toate forţele internaţionale ar urma să părăsească treptat Afganistanul până la 1 mai 2021. În schimb, talibanii s-au angajat să renunţe la violenţă şi să înceapă discuţii de pace cu guvernul afgan.

Discuţiile intra-afgane au început la jumătatea lunii septembrie, dar nu există încă progrese tangibile.AGERPRES