Ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Saranga, se declară „profund mâhnit de declaraţiile consternante ale senatorului Sorin Lavric privind elogierea unor criminali de război”.
„Faptele de neiertat comise de Mircea Vulcănescu, membru al Cabinetului lui Ion Antonescu şi direct implicat în jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din România, alături de alţi membri ai Mişcării Legionare, nu trebuie camuflate sau nuanţate”, arată diplomatul pe pagina de Facebook a Ambasadei Israelului.
El spune că „în 1946, Mircea Vulcănescu a fost judecat şi condamnat pentru crime de război, iar, în 2019, Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă prin care a respins cererea de constatare a caracterului politic al condamnării lui Mircea Vulcănescu”.
Astfel, apreciază Saranga, „adevărul istoric nu poate fi rescris prin declaraţii politice”.
„Deformarea faptelor istorice reprezintă o umilinţă la adresa memoriei victimelor Holocaustului şi a supravieţuitorilor. Adevărul, oricât de dureros, trebuie cunoscut şi asumat pentru ca istoria să nu se repete”, concluzionează ambasadorul Israelului.
Deputatul Silviu Vexler a declarat luni, în plenul Senatului, că este o „umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului” existenţa a două proiecte de lege prin care se doreşte reintroducerea indemnizaţiilor oferite de statul român „pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste”.
„Nu aş fi intervenit dacă nu ar exista şi două proiecte de lege, în prezent aflate la Senat, care să dorească să reintroducă indemnizaţiile oferite de statul român pentru foştii legionari, urmaşii lor şi urmaşii criminalilor de război sau ai celor care au făcut parte din organizaţiile naziste. Este o umilinţă îngrozitoare la adresa victimelor Holocaustului, la adresa puţinilor supravieţuitori ai Holocaustului, care mai trăiesc în ziua de astăzi să vadă toate aceste lucruri”, a afirmat Vexler.
În replică, senatorul AUR Sorin Lavric a declarat că nu va înceta să vorbească cu „veneraţie” despre „martiri, despre eroi şi despre acei deţinuţi politici a căror singură vină este că s-au opus comunismului”.
„Îmi vine să-l întreb pe domnul Vexler (…). Nu mă dezic o iotă de cuvintele pe care le-am spus despre Vulcănescu sau despre Gafencu şi voi continua să-i omagiez mai departe. Nu uitaţi că elogiul meu l-am făcut în cursul unei declaraţii politice, iar dumneavoastră, în calitate de deputat, ştiţi că senatorul nu trebuie să dea socoteală pentru declaraţiile lui politice”, a spus atunci parlamentarul AUR. AGERPRES