Germania speră că relaţiile îmbunătăţite cu Statele Unite vor deschide uşa pentru posibile sancţiuni comune împotriva Chinei şi Rusiei

Germania speră că relaţiile îmbunătăţite cu Statele Unite în mandatul preşedintelui Joe Biden vor deschide uşa pentru posibile sancţiuni comune împotriva Chinei şi Rusiei asupra drepturilor omului şi a altor abuzuri, a declarat marţi ministrul de externe Heiko Maas, citat miercuri de Reuters.

El a spus că partenerii transatlantici ar trebui să acţioneze împreună pentru a-şi apăra interesele şi valorile comune şi a deplâns lipsa unei acţiuni coordonate în timpul administraţiei fostului preşedinte Donald Trump.

Preşedinţia lui Trump a fost marcată de o presiune intensă asupra Germaniei în legătură cu neîndeplinirea obligaţiilor Berlinului privind cheltuieli de apărare mandatate de alianţa militară NATO, insistenţa Germaniei de a cumpăra gaze naturale ruseşti şi politicile comerciale.

De asemenea, Trump a iritat puterile europene ieşind din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, încheiat când Biden era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, precum şi prin exercitarea de presiuni pentru a exclude compania chineză Huawei din reţelele europene 5G.

„Sper că vom putea reveni la o poziţie comună transatlantică cu privire la sancţiuni ţintite, ceva ce nu a fost posibil în ultimii patru ani”, a declarat Maas la un eveniment asupra relaţiilor SUA-Germania organizat de Brookings Institution, o organizaţie privată nonprofit.

Germania a impus sancţiuni Rusiei împreună cu partenerii săi din Uniunea Europeană pentru înarmarea de către Moscova a forţelor separatiste în Ucraina şi atacurile asupra oponenţilor preşedintelui Vladimir Putin.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat că gazoductul aproape finalizat Nord Stream 2 care va aduce gaz rusesc în Germania este un proiect comercial. Ea a respins cererile lui Trump de a renunţa la proiect şi a cumpăra gaz lichefiat din Statele Unite, în loc să fie dependentă de Rusia lui Putin pentru energie.

Germania a luat în ultimele luni măsuri pentru a satisface preocupările americane, extinzându-şi misiunea militară în Afganistan şi intenţionând să trimită o navă de război în Marea Chinei de Sud, unde Washingtonul afirmă că libertatea de navigaţie este ameninţată de China.

Anul trecut, Germania a adoptat o lege de asigurare a unui nivel ridicat privind securitatea IT ce vizează producătorii de echipamente de telecomunicaţii pentru reţelele de generaţie următoare, precum Huawei din China, deşi legislaţia nu respectă interdicţia generală de utilizare a produselor fabricate de cel mai mare producător mondial – aşa cum a cerut Washingtonul. AGERPRES