RĂMÂNEM PRIZONIERII DUȘMĂNIEI

Rămânem în brațele pandemiei Covid -19 și astăzi. Timișoara este o Mecca a noului coronavirus, sub zidurile căruia oamenii întrunchiază fără a uita că după creștineasca rugăciune urmează seria protestelor de stradă. În ultimul timp, constată medicii, se moare de prea mult stat acasă, de prea multă încredere în sfaturile medicale oferite prin internet, ignorând că știrea online, în general, este mai mult decât otrăvită.
Potrivit medicului din Timișoara, zilnic se prezintă la spital pentru evaluare aproape 100 de persoane. Multe ajung însă foarte târziu, când deja au forme avansate de boală, chiar forme severe, ceea ce presupune o afectare pulmonară de peste 50%. Cazurile respective necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare, care poate fi asigurat fie în Spitalul ”Victor Babeş”, fie la ”Casa Austria” de la Spitalul Judeţean. Musta atrage atenția că locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă, astfel că, în scurt timp, există riscul să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi cu forme severe.
În acest context, medicul recomandă populației să se testeze din timp.
”Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici locurile tot limitate vor fi. Concluzia este clară: pentru a evita situaţia dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe!”, transmite Musta, într-o postare pe Facebook.
Medicul prezintă două soluții pentru reducerea numărului de îmbolnăviri:
”Prima şi cea mai de dorit soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie, pe care deja le cunoaşteţi: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor.
Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă “garda” jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar.
A doua soluţie presupune următoarea abordare – dacă aveţi simptome, testaţi-vă pentru a depista din timp boala, ţineţi permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeţi cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti cum staţi”, mai scrie medicul.
Evaluarea medicală a pacienţilor Covid-19 ar trebui făcută în jurul zilei a cincea de la debutul simptomelor.
Despre noua tulpină britanică a coronavirusului, Musta a spus că ”cel mai probabil” circulă în comunitate și a amintit că este mult mai contagioasă decât varianta inițială.
”La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, a mai transmis şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” pe pagina City Doctors.
Vorbim și astăzi despre această posibilă lecție de medicină fără profesor, susținută de unul dintre cei mai activi medici pe câmpul de luptă împotriva noului coronavirus.
În tot acest timp cât Covid-19 ne scoate tot aerul din plămâni, la nivelul indivizilor simțim cum dușmănia între semeni devine pedeapsa de neîngăduit a celor care vor cu totdinadinsul să taie în carne vie doar pentru a simți strigătul și blestemul unui popor hăituit între viață și moarte.
ADI CRISTI