Suntem din ce în ce mai înghesuiți. Mai strânși cu ușa. Pereții se apropie unul de celălalt, în cele două direcții paralele. Timpul începe să se comprime. Devine mai scurt, mai cenzurat, mai însingurat, părăsit și, nu în ultimul timp, înstrăinat. Avem din ce în ce mai puțină libertate de mișcare. Suntem lăsați ai nimănui. Încercăm să ne aflăm stăpânii, cine ne dă voie să fim ai lor sau ai celor cărora le pasă ce se întâmplă cu noi.
Continuă să respirăm din ce în ce mai greu și mai cu atenție, mai precauți și cu retrageri de mână la modul violent, neașteptat, plini de tentații cărora cu greu le facem față.
Ne apropiem de Cartea care ne dă voie să ne cunoaștem spiritual și mai ales drumul pe care îl avem de parcurs. Între Răstignire – Înviere și Înălțare începem din nou să învățăm Drumul Crucii.
Astfel, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, spune că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu dinamica epidemiologică.
Baciu a fost întrebat care sunt recomandările ministerului în ceea ce privește slujba de Înviere. „Este o situație în dinamică. Mai este ceva timp până atunci. Vedem că dinamica epidemiologică are niște modificări în special în ultimele zile. O să vedem în funcție de contextul care va fi în perioada respectivă. Ați văzut că orice fel de propuneri, orice fel de măsuri au fost analizate la o perioadă de 14 zile, lucru care s-a întâmplat încă de la începutul pandemiei. Nu poți să faci predicții epidemiologice pe o perioadă mult mai mare de timp pentru că lucrurile acestea sunt direct dependente de perioada de incubație care afectează și dinamica epidemiologică”, a răspuns el.
Creștinii sărbătoresc Paștele Catolic în acest an în data de 4 aprilie, iar Paștele Ortodox, în data de 2 mai. Prima zi de Paște în 2021 la poporul evreu este 27 martie.
Dincolo de acest tip de generalități mai există neînțelegeri a la Sibiu, când oamenii legați de paturi la ATI construiesc un tablou sinistru de inchiziție, când în fapt această măsură este de fapt în favoarea pacientului, să nu se rănească în clipele sale de ”rătăcire”, dar și „răfuieli de mahala”, când atacuri grotești de tip precupeață aruncă în aer nu instituţia, ci, mai ales, credibilitatea acesteia, de altfel considerată a fi una dintre cele mai performante arme în lupta cu noul coronavirus. Dar, despre ce poate fi vorba?
În plină pandemie, biologul și geneticianul Relu Cocoș este amenințat cu plângere penală pentru că vrea să salveze vieți în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Unul dintre cei mai buni geneticieni ai României, Relu Cocoș, cercetător la catedra de Genetică Medicală din cadrul UMF Carol Davila București, cu o experiență uriașă de 20 de ani în biologie moleculară și genetică, cere de peste 6 luni certificat de liberă practică de la Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor din România însă, șefa acestei instituții, Constanța Popa, îi refuză fără niciun motiv întemeiat eliberarea certificatului.
Consecința? Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler este forțată să-l concedieze pe cel mai bun biolog și genetician al spitalului, pentru care a făcut eforturi uriașe de angajare, cu jumătate de normă, în cadrul Laboratorului de Bacteriologie a Spitalului Marius Nasta din București, începând cu luna august 2020, în perioada stării de urgență.
Repet, Constanța Popa șefa unui Ordin profesional, stat în stat, împiedică din motive necunoscute un biolog și genetician de prestigiu să lucreze în plină pandemie Sars-Cov 19 la un spital din prima linie în plin val 3 de infectare.
Biologul Relu Cocoș a insistat să primească drept de parafă pe buletinele de analize și eliberarea certificatului de liberă practică dar este amenințat, alături de manager Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler cu, atenție, plângere penală, de către Constanța Popa pentru că ar practica ilegal meseria de biolog, asta după 20 de muncă de cercetare în genetică medicală!
Această ciudată Constanța Popa, vine să ne trezească din acea dură realitate, în care încercăm să găsim răspunsuri atunci când birocrația strălucește în culorile imposturii, făcându-ne victime sigure ale absurdului și, mai ales, ale neîmblânzitelor vremuri.
În apărarea Bisericii lui Dumnezeu, IPS Teodosie mai sare o data peste paginile cărții, salvând de la blasfemie Evanghelia și Biblia: „Biserica nu se va închide, că nu e a autorităților vremelnice, ci a lui Dumnezeu”
O astfel de zicere nu numai că este în stare să salveze aparențele, dar ea are profunzimea în care există șansa implantării acelor stâlpi necesari stabilității fundației, necesară veșniciei, dar și greutății șoaptei mobilizatoare.
ADI CRISTI