Acordul de împrumut dintre România şi BIRD, în valoare de 100 milioane de euro,

Guvernul României a aprobat miercuri negocierea şi semnarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile”, informează Ministerul Finanţelor într-un comunicat remis AGERPRES.

„Una dintre priorităţile mandatului meu este să fac tot posibilul astfel încât educaţia să primească finanţarea necesară pentru ca toţi elevii şi preşcolarii să aibă acces la o infrastructură şcolară modernă şi sigură. În calitate de ministru al Finanţelor, am solicitat Guvernului mandat să negociez şi să semnez cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un Acord de Împrumut în valoare de 100 de milioane de euro, pentru investiţii în infrastructura şcolară, atât de necesare, în special în zonele mai puţin dezvoltate ale ţării”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Proiectul „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile” se va derula pe o perioadă de 6 ani, data limită de tragere a împrumutului fiind 30 iunie 2027. Acesta va fi implementat de către Ministerul Educaţiei, prin Unitatea de Management a Proiectului. Costul total al proiectului va fi de 100 de milioane euro, sumă finanţată integral din împrumutul acordat României de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Potrivit sursei citate, principalele elemente ale proiectului cuprind o componentă de investiţii integrate în infrastructura şcolară, activităţi de comunicare şi informare, sprijin pentru transportul elevilor, precum şi alte facilităţi temporare. O atenţie sporită va fi acordată sălilor de clasă inteligente, prin investiţii în mobilier şcolar şi prin activităţi de informare şi instruire în acest domeniu.

Proiectul „Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile” include o componentă de sprijin pentru investiţii în infrastructura şcolilor durabile şi moderne, prin planificarea investiţiilor în vederea dezvoltării unor modele pentru şcolile viitoare, precum şi prin alte activităţi de informare şi pregătire a comunităţilor în cazul producerii unor eventuale dezastre. AGERPRES