Breaking News

GUNOIUL DE SUB PREȘ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că tezele pentru anul școlar 2020 – 2021 sunt suspendate.

„Pentru anul școlar 2020-2021 sunt suspendate tezele (lucrările scrise semestriale), conform OM 5977/2020. În consecință, la finalul semestrului al doilea, mediile pentru toate disciplinele se obțin prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat întreg”, a anunţat Sorin Cîmpeanu. „Relevanța tezelor este mai mult decât discutabilă”, concluzionează ministrul. Potrivit acestuia, având în vedere că la acest moment aproape un milion de elevi participă la toate activitățile didactice în sistem online și atâta timp cât sistemul de învățământ din România nu dispune de platforme de evaluare și examinare dedicate și securizate, „relevanța tezelor este mai mult decât discutabilă”.

Astfel suntem pedepsiți să asistăm neputincioși la demolarea unui nou mit, acela al miracolului pe care nota de la teză te-ar fi putut salva, ți-ar putea modela un iminent viitor. Nota de la teză, de regulă, reprezenta pragul la care, în acel moment am ajuns, la materiile care contează pentru viitorul nostru, pentru proiecția pe care singuri ne-o asumam în contextual dezvoltării apetitului intelectual.

Din nou de vină este pandemia, din nou ne recunoaștem nepregătiți să facem față acestei reale presiuni pusă pe umerii conducătorilor. Această recunoaștere rămâne doar un spectacol surprinzător și jalnic în același timp. Avem nebunia (cândva frumoasă) de a crede că suntem de ne înlocuiţi, că postul pe care am ajuns, prin diverse conjuncturi, chiar dacă nu ni se potrivește precum pantofii, este un bun câștigat, un bun de care nu mai putem fi deposedați în condițiile în care rămânem un soldat fidel culorii politice care ne-a făcut acest cadou. Partidul co ducător are acest avantaj recunoscut și respectat de a conferi valoare și acelor indivizi  lipsiți de valoare profesională, dar care compensează această lipsă cu dedicația 100% față de interesul partidului, chiar și atunci când se caută sinucigași în numele și în interesul politic al partidului.

Nu se mai vorbește de mult de acea ”plus valoare” pe care o aducem prin profesionalism, prin competențele funcției, de care nu avem voie să fim străini, ci, din contra, avem nevoie de reala dedicație care ne identifică cu noțiunea valorii intrinsece.

În amintirile noastre prăfuite descoperim o stare greu de imaginat în condițiile de azi. Descoperim măsura valorii, profesionalismul ce nu admite nici un fel compromis acolo unde tema pentru acasă scoate în evidență contribuţia personală a celor care nu numai că ocupă o funcţie importantă în strucutrile satului, cât mai ales devine răspunzător pentru ceea ce se întâmplă în sectorul respective, sector pe care el îl păstoreşte.

Responsabilitatea a fost cândva spațiul de asumare a ceea ce se întâmplă ”în timpul serviciului meu”, dar nu sub formă de inventar, cât mai ales sub formă de răni deschise, păstrate pentru inevitabilele schimburi decise de negocierile politice ale vremurilor.

 

„Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere.

Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat, să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie.

Pandemia continuăm și astăzi să facă legea, să stabilească noile reguli, chiar dacă acest lucru se întâmplă în timpul jocului. Suntem, trebuie să ne asumăm acest adevăr, prizonierii pandemiei Covid-19!

Alexandru Rafila, unul dintre cei mai avizați specialiști în domeniu, nu ezită să recunoască, să tragă semnalul de alarmă, ce ar trebui să ne trezească, să ne pună în gardă, acum în ceasul al XII-lea.

Una dintre marile probleme care trebuie rezolvată rapid de Ministerul Sănătăţii este cea privind testarea. Cifrele oficiale nu mai reflectă demult realitatea”, spune reprezentantul României la OMS

„Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe.

Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut”.

Avem de dus la îndeplinire ceea ce nu facem, de fapt ceea ce nu se face, să îngrămădim gunoiul sub preș, lăudându-ne astfel că am făcut curățenie.

ADI CRISTI