Arabia Saudită a anunţat o nouă iniţiativă de pace în Yemen

Arabia Saudită a anunţat o nouă iniţiativă de pace în Yemen, care să includă un acord de încetare a focului supervizat de Naţiunile Unite şi redeschiderea aeroportului din Sana’a, informează dpa şi AFP.

„Anunţăm o iniţiativă pentru a pune capăt crizei (din Yemen) şi a ajunge la o soluţie politică globală, care să includă un acord cuprinzător de încetare a focului, în întreaga ţară, supervizat de Naţiunile Unite”, a declarat ministrul afacerilor externe saudit Faisal bin Farhan în cadrul unei conferinţe de presă.

Armistiţiul va începe imediat dacă rebelii houthi, care deţin controlul asupra capitalei Sana’a şi altor zone din nordul Yemenului, îl vor accepta.

De la sfârşitul lui 2014, în Yemen are loc o luptă devastatoare pentru putere între un guvern sprijinit de Arabia Saudită şi rebelii houthi susţinuţi de Iran.

În ultimele săptămâni, Arabia Saudită a fost ţinta unui număr tot mai mare de atacuri cu dronă şi rachete ale rebelilor houthi. Aceştia controlează porţiuni mari din nordul Yemenului şi zone în care trăieşte circa 70% din populaţie.

Conflictul de peste şase ani a adus Yemenul, ţară sărăcită, în pragul foametei şi a pus la pământ infrastructura sanitară. ONU a afirmat despre situaţia din Yemen că este cea mai mare criză umanitară din lume. AGERPRES