Medicul de familie, ultima variantă pentru pacient pentru a se programa în vederea vaccinării

Medicii de familie din România îşi îndeamnă pacienţii să se vaccineze împotriva COVID-19 şi să se informeze din surse sigure cu privire la evoluţia bolii. Într-o scrisoare deschisă, Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) din România le cere pacienţilor să se programeze în vederea vaccinării direct pe site-ul special creat de autorităţi în acest sens şi să apeleze la medicul de familie doar ca ultimă variantă pentru programare. În continuare, scrisoarea deschisă adresată de medicii de familie din România pacienţilor:

Dragă  pacient,

În ultimul an am fost cu toții puși în situații limită, necunoscute până la declanșarea pandemiei, noutăți absolute pentru pacienți și medici deopotrivă. Noi, medicii de familie, am încercat tot timpul să ne facem datoria profesională dar și să suplimentăm eforturile pentru a face față nevoilor ivite pe parcurs. Am stat între ciocan și nicovală, între autoritățile care ne-au folosit ca scut în fața nemulțumirilor firești ale pacienților și pacienții care au avut mereu nevoie de informații, sprijin, explicații și care revendicau toate acestea de la medicii cei mai apropiați lor – medicii de familie. După un an de  îndoieli, neajunsuri și temeri suntem cu toții tracasați și suprasolicitați.

Noi, medicii de familie, te înțelegem pe tine, dragă pacient, dar te rugăm să accepți că și noi avem nevoie de înțelegerea și susținerea reciprocă.

Stă în puterea fiecărui pacient ca, prin gesturi mici, să ajute sistemul și pe ceilalți beneficiari și îți prezentăm mai jos o listă de fapte bune, invitându-te să ți le asumi:

 

  • Fii răbdător și înțelegător cu personalul de la cabinetul de medicină de familie. Înțelege că acei oameni au mai multe temeri și riscuri decât majoritatea oamenilor și că oboseala și tracasarea îi poate expune unor erori.

 

  • Folosește datele oficiale de contact pentru cabinetul medical. Nu folosi numărul personal al medicului pentru a cere consultații sau informații sau pentru a solicita programare la vaccin. Medicul are și el un program de lucru. Dacă ai numărul personal al medicului înseamnă că ti l-a dat pentru urgențe maxime.

 

  • Când suni la cabinet, nu insista să vorbești la telefon pe loc, personal, cu medicul, în timpul programului de lucru. Dacă e program de cabinet, răpești din timpul dedicat unui alt pacient aflat la consultație.

 

  • Caută pentru informare doar surse oficiale, evitând informațiile false, care urmăresc să creeze panică. Dacă totuși simți nevoia de validare, medicul tău de familie te poate ajuta cu verificarea informațiilor dar pentru asta ar fi bine să îi scrii pe email sau pe alte canale de comunicare și el îți va răspunde când are timp.

 

  • Nu presa medicul de familie să obții trimiteri către alte specialități dacă astfel de consultații suportă amânare. Sfătuiește-te cu medicul tău care poate cunoaște situația din policlinici, ambulatorii și spitale și poate evalua în mod obiectiv dacă e potrivită o trimitere.

 

  • Încearcă să te programezi la vaccinare direct pe site, singur sau ajutat de familie. Medicul de familie trebuie să fie ultima varianta la care apelezi pentru ca el să se ocupe de persoanele care nu au pe nimeni care să le ajute.

 

  • Vaccinează-te. Știi că îți recomandăm întotdeauna tot ce e mai bun pentru tine. În plus, dacă tu te vaccinezi arăţi că îţi pasă de cei din jur.

Dragă pacient, lumea pare să se transforme și trebuie să învățăm împreună, din mers, să ne adaptăm. Respectarea unor reguli minimale ne poate salva pe amândoi, deopotrivă!

Medicul tău de familie