Breaking News

MAE a lansat concursul pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat marţi concursul pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României şi concursul pentru ocuparea posturilor în funcţii de execuţie specifice ministerului.

Potrivit unui comunicat al MAE, din cele 252 de posturi scoase la concurs, 120 sunt pentru funcţii diplomatice şi consulare şi 132 pentru funcţii de execuţie specifice MAE.

Concursurile de admitere se vor desfăşura în baza Regulamentelor privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul Diplomatic şi Consular al României şi, respectiv, pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE.

Regulamentele pentru fiecare categorie de posturi au fost publicate în Monitorul Oficial şi pot fi consultate şi pe site-ul MAE.

Cele 120 de posturi cu profil diplomatic şi consular includ 70 de posturi pentru profil politic, 15 – profil consular şi 35 – profil juridic.

Prin cele 132 de posturi pentru funcţiile de execuţie specifice MAE se vor acoperi şapte domenii: secretariat, cancelarie şi protecţia informaţiilor clasificate; administrativ, achiziţii publice şi implementare proiecte; financiar, contabilitate şi audit; tehnologia informaţiei; comunicare şi relaţii interinstituţionale; drept intern, resurse umane şi consular; controlul exporturilor.

Probele de concurs prevăzute de Regulamente sunt: depunerea electronică a dosarelor şi selecţia acestora, susţinerea testului-grilă, susţinerea probei scrise, interviul, verificarea dosarelor (confruntarea documentelor în original, depuse în format fizic, cu cele depuse electronic), precum şi testarea medicală şi psihologică şi obţinerea avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate. Informaţii complete sunt disponibile în Regulamentele de concurs.

Toate probele se vor desfăşura în condiţii de siguranţă, cu respectarea măsurilor de prevenţie şi protecţie specifice pandemiei de COVID-19, unele etape desfăşurându-se în format on-line, prin intermediul unei platforme, cu luarea măsurilor necesare în scopul evitării fraudării.

Concursul este primul organizat de minister după anul 2017 şi reprezintă „începutul unui proces pe termen mediu pentru acoperirea, în mod gradual, a necesarului de personal pentru MAE”.

Conform sursei citate, scoaterea la concurs a unui număr substanţial de posturi diplomatice şi consulare reprezintă o premieră după anul 2010, la concursurile precedente fiind gestionate mult mai puţine locuri: în 2014 – 30 de posturi; în 2016 – 90 de posturi; în 2017 – 52 de posturi. În ceea ce priveşte posturile prevăzute pentru funcţii de execuţie specifice MAE, şi anume 132, acest număr este de asemenea semnificativ raportat la situaţia din anii precedenţi, se arată în comunicat.

„Avem şansa în acest an şi anul viitor să realizăm o înnoire profundă a Corpului Diplomatic şi Consular şi a posturilor privind funcţii de execuţie specifice MAE. Aşa cum am anunţat încă de la preluarea mandatului, în noiembrie 2019, reformarea internă a MAE pe criterii de competenţă şi eficienţă, inclusiv prin profesionalizarea Corpului Diplomatic şi Consular al României, precum şi a personalului de specialitate din MAE, constituie o prioritate absolută. La rândul meu am dat un concurs de admitere în MAE pentru a deveni diplomat de carieră, iar acum, în calitate de ministru al afacerilor externe, promovez cu tărie politica de resurse umane conform căreia calitatea de membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României trebuie să fie dobândită ca urmare a promovării unui concurs de admitere în profesie”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit ministrului, se va asigura un proces de selecţie „extrem de riguros şi exigent”, pentru a putea selecta candidaţii adecvaţi pentru această profesie, care necesită cunoştinţe şi abilităţi specifice şi complexe.

„Ne propunem să atragem în MAE persoane care sunt foarte bine pregătite, care corespund din punct de vedere profesional, dar şi din punctul de vedere al conduitei, precum şi al condiţiilor deosebite de muncă specifice activităţii diplomatice, concentrată pe îndeplinirea obiectivelor naţionale de politică externă şi, astfel, pe promovarea şi apărarea intereselor cetăţenilor români. Sper că ni se vor alătura şi mulţi tineri foarte bine pregătiţi”, a adăugat Aurescu, citat în comunicat. AGERPRES