Ministrul sud-coreean de externe, Chung Eui-yong, a subliniat eforturile destinate protejării siguranţei cetăţenilor

Ministrul sud-coreean de externe, Chung Eui-yong, a subliniat eforturile destinate protejării siguranţei cetăţenilor sud-coreeni care trăiesc în SUA în urma recentelor atacuri armate în Atlanta, promiţând o cooperare mai strânsă cu Washingtonul în această problemă, informează Yonhap.

Ministrul a făcut această declaraţie într-o reuniune cu înalţi responsabili ai ministerului pe care îl conduce, în contextul în care şase din cele opt persoane ucise în Atlanta săptămâna trecută erau femei de origine asiatică, pe fondul speculaţiilor că atacurile ar fi avut un substrat rasist, fiind îndreptate împotriva asiaticilor.

„O creştere a numărului de crime din cauza urii împotriva comunităţii asiatice reprezintă o problemă de securitate pentru fraţii noştri coreeni din SUA”, a declarat Chung, citat de biroul său de presă.

„Guvernul nostru acordă aşadar o atenţie sporită şi va lucra îndeaproape cu instituţiile guvernamentale americane corespunzătoare la fiecare nivel, astfel încât să prevină eventuale prejudicii şi să asigure securitatea acestora”, a afirmat şeful diplomaţiei sud-coreene.

Exprimându-şi profunda îngrijorare faţă de creşterea recentă a unor astfel de delicte şi adresând condoleanţe comunităţii afectate din SUA, Chung a spus că guvernul de la Seul va continua să sprijine eforturile americane pentru contracararea urii şi a violenţei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a exprimat condoleanţe faţă de uciderea femeilor de origine asiatică în atacurile din Atlanta în cadrul vizitei sale de săptămâna trecută la Seul.

Trei saloane de masaj asiatic din Atlanta au fost vizate la 17 martie de un atacator înarmat, care în cursul interogatoriului a negat orice mobil rasist, prezentându-se drept un „obsedat sexual”, dornic să suprime „o tentaţie”, potrivit AFP.

 

„Motivele sale fac în continuare obiectul unei anchete, dar el pare să nu fi fost motivat de rasism”, a declarat directorul FBI, Chris Wray, într-un interviu acordat postului de radio NPR.

Americanii de origine asiatică, profund zdruncinaţi, nu au însă nicio îndoială: atacurile armate se înscriu pe linia recrudescenţei ostilităţii împotriva lor de la începutul pandemiei.

Asociaţia Stop AAPI Hate a raportat peste 3.800 de ameninţări şi agresiuni împotriva americanilor de origine asiatică în anul care s-a scurs. AGERPRES