PSD: Comisie de anchetă privind măsluirea datelor despre evoluţia pandemiei

PSD a finalizat documentele necesare ce vor fi depuse luni în Parlament pentru constituirea unei comisii de anchetă privind măsluirea datelor despre evoluţia pandemiei, a anunţat deputatul Mihai Fifor, preşedintele social-democraţilor din Arad.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Mihai Fifor arată că „dezvăluirea făcută de ministrul USR-ist al Sănătăţii, Voiculescu, nu a fost un act de transparenţă, ci unul de şantaj împotriva PNL care vrea să-l demită din Guvern”.

„În Parlament, USR-PLUS va putea proba dacă e transparent sau nu. Un vot din partea lor împotriva comisiei de anchetă va arăta demagogia discursului despre transparenţă. După ce şi-a atins obiectivul de a şantaja PNL, Voiculescu a încercat să facă pasul înapoi, susţinând că ‘nu e nimic dramatic, în neregulă’ despre cum s-a raportat anterior. Această explicaţie nu poate scuza acuzaţiile formulate anterior. Nu e vorba de metode de calcul diferite, ale unor guverne diferite, cum susţine acum Voiculescu. Anterior acuzaţiile au fost cât se poate de precise: Guvernul a omis deliberat date. Punctul 2 din postarea sa spune clar acest lucru: ‘din calculul incidenţei la 14 zile au fost pierdute vreo două zile’. În aceste condiţii, e fals că ‘nu e nimic dramatic’. Dimpotrivă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, deficienţele în comunicarea autorităţilor naţionale în timp de pandemie reprezintă o vulnerabilitate de securitate naţională”, afirmă deputatul Mihai Fifor în comunicatul citat.

Liderul PSD Arad consideră că „cei care au omis deliberat cele două zile din calculul incidenţei au săvârşit infracţiunea incriminată de Codul Penal la art. 404, privind comunicarea de informaţii false care pun în pericol securitatea naţională”.

„Cei care au răspândit informaţiile false sunt pasibili de pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani”, mai menţionează deputatul PSD Arad.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţase miercuri că va propune înfiinţarea în Parlament a unei comisii de anchetă privitoare la „măsluirea cu premeditare a datelor pandemiei de către Guvernul Orban”.

„Măsluirea cu premeditare a datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor şi la siguranţa statului! Răfuiala din Guvern dintre USR şi PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sunt falsificate în funcţie de interesele lor electorale, de cât de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoştinţă de cauză! Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătăţii publice! Pe baza lor s-au restrâns drepturi şi libertăţi cetăţeneşti! S-au închis şcoli timp de un an de zile! Localităţi întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor”, scria Ciolacu pe Facebook.

El afirmase că aceste fapte sunt prea grave „ca să mai poată fi ascunse sub preş”.

„Voi cere înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată golănia liberală! Şi mă aştept ca transparenţii de la USR să susţină acest demers! Românii trebuie să ştie cine sunt vinovaţii pentru suferinţele îndurate, iar cei vinovaţi să răspundă conform legii”, afirmase acesta. AGERPRES