Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt 2021, ediția a IV-a

Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) anunţă lansarea pe 10 mai a celei de-a patra ediţii a Concursului de proiecte Rezidenţa FemArt 2021, pentru selecţia proiectelor de lung metraj a cinci cineaste aflate la început de carieră, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Tematica Rezidenţei FemArt 2021 urmăreşte promovarea filmelor care propun forme novatoare sau aparţin genului fantastic şi reprezintă un prim demers în iniţierea unei platforme pentru dezvoltarea formală a genurilor şi limbajului cinematografic. O altă condiţie pentru participarea la concursul de proiecte este ca, în momentul aplicaţiei, candidatele să aibă scris deja un draft de scenariu sau un treatment de minimum 12 pagini pentru un lungmetraj.

Înscrierile pentru Concursul de proiecte Rezidenţa FemArt se vor primi în perioada 10 mai – 30 iunie, prin completarea şi depunerea unui dosar online. Informaţii privind conţinutul dosarului de înscriere, precum şi alte detalii vor fi publicate pe website-ul organizaţiei, www.arfc.ro, începând cu data de 10 mai.

În luna august, în urma analizării tuturor proiectelor primite, juriul va desemna cinci finaliste, care vor lua parte la o săptămână intensivă de lucru pentru dezvoltarea proiectului pe care l-au trimis în concurs. Printre criteriile de evaluare ale proiectelor se numără calitatea aplicaţiei evaluată prin analiza filmului/filmelelor realizate anterior, importanţa temei pentru contemporaneitate, originalitatea subiectului, potenţialul artistic, dar şi textul scenariului, care ar trebui să ofere premisele unui film personal, de autor.

Câştigătoarele vor lucra alături de nume importante din cinematografia românească şi internaţională şi vor participa la diferite ateliere şi proiecţii de film, dezvoltându-şi, astfel, abilităţile profesionale.

Rezidenţa FemArt va include o săptămână intensivă de lucru cu specialişti, dar şi o serie de evenimente conexe, precum proiecţii de film, masterclass-uri şi sesiuni de pitching, care vor avea loc la începutul lunii octombrie la Bucureşti. La finalul acestei perioade, vor fi acordate alte trei premii: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanţă de scenariu şi una de participare la o platformă internaţională de coproducţie.

 

„La a patra ediţie, venim cu noutăţi: Rezidenţa FemArt 2021 lansează posibilitatea înscrierii şi pentru scenariste sau producătoare, nu numai pentru regizoare. Anticipăm vremurile ce vin şi punem focus pe filme ce propun forme cinematografice novatoare sau care aparţin genului fantastic. Arta cinematografică este în transformare, ca şi realitatea ce ne înconjoară, iar percepţia noastră şi tehnologia capătă noi dimensiuni. Pentru această rezidenţă dorim să stimulăm scrierea de proiecte; ne dorim echipe mixte – poate fi selecţionat, de exemplu, proiectul unui regizor dacă este scris sau produs de o femeie; dorim să susţinem avangarda, să fim printre cei care ajută filmele zilei de mâine să prindă formă. Mulţumim din nou AFCN, precum şi partenerilor care ne însoţesc în această aventură”, a declarat Anca Damian, fondatoare ARFC.

Concursul organizat de ARFC se adresează tuturor absolventelor unei facultăţi de film de naţionalitate română sau cu rezidenţa în România, care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puţin un film de scurtmetraj (scenariste, regizoare sau producătoare) şi se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj.

Rezidenţa FemArt este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România şi Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România şi cu Art No More – Premiile Sofia Nădejde.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES